En familie nyter solnedgangen på stranden. Barna leker i vannet mens de voksne sitter og ser på.

Langreiser med barn – sånn blir ferien vellykket

Annika Myhre
Ja visst har jeg av og til fundert over hvorfor jeg er så sta at jeg tar barna med ut i verden – å bli hjemme i Norge er jo så mye enklere! Som oftest ender det likevel med at eventyrlysten vinner over bekvemmeligheten – og lønnen er virkelig verdt strevet. Noen av de beste reiseopplevelsene jeg har hatt, til Taiwan, USA og Thailand, har alle hatt det til felles at barna var med på reisen.

Å velge reisemål

En familie på fire personer står på stranden mens en liten jente går foran dem i vannkanten.

Når jeg skal velge reisemål som passer for barn, kommer inspirasjonen ofte fra venner og bekjente som har delt sine opplevelser i sosiale medier.

I tillegg til inspirasjon til selve reisen sitter de også ofte inne med gode tips til aktiviteter og opplevelser på reisemålet – ikke vær redd for å spørre om råd!

Å drømme om, planlegge og til slutt bestemme seg for reisemål er en stor del av reiseopplevelsen. Jo eldre barna blir, jo mer kan de være med å planlegge og påvirke.

Selv har jeg tatt utgangspunkt i mine egne drømmer og tilpasset reisetidspunktene etter barnas alder. Tankene mine om en flere uker lang road trip i USA ble vi for eksempel nødt til å utsette til de små hadde færre «lopper i blodet». På den annen side kan langreiser være enklere jo yngre barna er – våre små har vært veldig lette å reise med når de har vært rundt et halvt år gamle.

Fly med barn

Mange vegrer seg for å reise med barn fordi de ikke har lyst til å utsette hverken barna, seg selv eller medpassasjerer for en flyopplevelse som kan ende med kaos. Men som med alt annet gjør øvelse mester, og en gang må være den første.

Noen tips som kan gjøre flyreisen lettere:
Tre barn sitter ved siden av hverandre i flyseter, hvorav det ene barnet holder hendene foran ansiktet, mens en voksen sitter i setet bak dem.★ Hvis det er ett tidspunkt barn skal bruke nettbrett på er det under flyreiser – gjerne i kombinasjon med høretelefoner.

★ Prøv, i det omfanget det går, å tilpasse flytidene etter barnas sovetider.

★ Ikke kast alt hulter til bulter ned i håndbagasjen. Legg i stedet ting i separate (lynlås-)poser så det er lettere å finne ting når du trenger dem.

★ Nyinnkjøpte overraskelser er alltid en hit, og klistremerker, modellervoks og aktivitetsbøker er noen av favorittene i vår familie.

★ Maten på flyet pleier ikke å være spesielt populær, så det kan være lurt å ta med egen mat som familien liker. Da unngår du at barna plutselig blir kjempesultne.

Pakking

Jeg pakker heller for lite enn for mye – man får tak i det meste når man er i utlandet (med unntak av norsk barnemat og grøt, som vi pleier å ta med oss fra Norge). Jeg pakker aldri klær som barna ikke bruker hjemme – min erfaring er at de ikke blir brukt på ferien heller. Ha reisemålets klima i bakhodet når dere pakker.

Skal dere ut på langreise med små barn er barnevogn nesten et must, i tillegg til en god barnesele.

Overnatting

En kvinne holder et barn i armene sine mens de smiler i et fargerikt interiør med blomster og utsmykninger i bakgrunnen.Familien vår har tilbragt flere lengre perioder i utlandet, så jeg får ofte spørsmål fra folk jeg ikke kjenner om hvilken type overnatting de bør velge. Svaret mitt er alltid det samme: «Det kommer an på».

De gangene vi har blitt værende på samme reisemål i lengre tid har vi satset på å leie ett overnattingssted og bo der i hele perioden, så barna har muligheten til å bo seg inn og føle seg hjemme.

På den type reiser har vi også prioritert aircondition og adgang til eget kjøkken.

Men som sagt, alle familier har ulike preferanser og tanker om hva de vil ha ut av reisen. Tenk over hva som passer deg og barna dine best og ta utgangspunkt i det. Lykke til!

Fotos:
Alle bilder © Annika Myhre

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.