Tapas på en sherrybodega

Opplev noe nytt i Spania: Her er 6 ukjente, men herlige byer

Torben Linnemann Nielsen
Velger du også alltid å reise til de klassiske reisemålene i Spania? Costa del Sol, Mallorca, Barcelona og Madrid er blant de mest kjente spanske reisemålene. Men Spania er mye mer enn de klassiske sol- og storbydestinasjonene. Les om mine forslag til 6 ukjente byer i Spania – og opplev nye vakre alternativer.

Det er så mange spanske byer å velge mellom. Jeg har funnet frem til seks ukjente byer, som blant annet byr på middelalderske gater, romersk, maurisk og gotisk arv samt lokale delikatesser. Byene er plassert rundt omkring i Spania, og under hver by forteller jeg hvordan du kommer til byen.

Cáceres – Rusle gjennom historien

Gammelt byområde med steinhus og røde tegltak beliggende på en bakke med utsikt over en dal, samt trær og grønne planter

Cáceres ligger i Extremadura-regionen i Spania, og er en by som er rik på historie og kultur. Cáceres» gamle, godt bevarte bydel er anerkjent som et UNESCO verdensarvsted, og kalles «Ciudad Monumental», som er en av de mest komplette middelalderske bydelene i verden.

Cáceres er et godt eksempel på en by der ulike kulturelle påvirkninger smelter sammen. Arkitekturen spenner fra romersk og maurisk til gotisk og renessansestil. Blant de mange vakre bygningene er romerske murer, gotiske kirker og palasser fra renessansen.

Cáceres er vertskap for flere kulturelle begivenheter hvert år, inkludert den berømte «Semana Santa» (påskeuke), hvor religiøse prosesjoner finner sted i byens historiske gater. Regionen Extremadura, som byen ligger i, er kjent for sine delikatesser, spesielt iberisk skinke og sau- og geitoster.

Målgruppe:

Deg som elsker kultur, historie og gode matopplevelser.

Severdigheter:

  • Cáceres’ gamle bydel (Ciudad Monumental de Cáceres): En historisk juvel med godt bevarte bygninger og middelalderske murer.
  • San Francisco Javier Kirken (Iglesia de San Francisco Javier): En barokkirke som byr på fantastisk utsikt over byen fra sine tårn.
  • Museo de Cáceres (Museo de Cáceres): Et spennende museum som viser frem regionens kunst og arkeologiske funn.

Slik kommer du til Cáceres:

Den nærmeste større flyplassen er Madrid, som ligger cirka 300 km unna. Den beste måten å reise på er med tog eller buss fra Madrid. Reisen tar cirka 3-4 timer.

Burgos – Den historiske perlen i det nordlige Spania

En gammel steinkirke med høye spir dominerer bakgrunnen, mens tre personer sitter på en benk i forgrunnen og nyter utsikten.Burgos er en skjult skatt i det nordlige Spania. Byen er rik på historiske monumenter og har en unik atmosfære som skiller seg markant fra de mer kjente spanske destinasjonene.

Burgos er kjent for sin imponerende gotiske katedral, og er en viktig by på pilgrimsruten Camino de Santiago. Byen er et flott sted for deg som søker dybde og autentisitet på reisen.

Med sin sjarmerende gamle bydel og rolige bredder ved elven er Burgos et fint sted for historieelskere som ønsker å fordype seg i Spanias fortid. Ta en tur rundt i byen og nyt roen borte fra de store turiststrømmene.

Målgruppe:

Deg som elsker historie og arkitektur, og pilegrimer på Camino de Santiago

Severdigheter:

  • Burgos’ katedral: Katedralen står på UNESCOs Verdensarvliste og er et mesterverk innen gotisk arkitektur. Den er kjent for sin imponerende fasade og et interiør fylt med kunstverk.
  • Las Huelgas kloster: Et historisk kloster med vakre gotiske og mudejar-stilelementer som gir et unikt innblikk i middelaldersk arkitektur og historie.
  • Arco de Santa María: En av de viktigste og mest symbolske portene til den gamle byen, som fungerer som en storslått inngang til byens hjerte og historie.

Slik kommer du til Burgos:

Nærmeste større flyplass er Bilbao Lufthavn, cirka 160 km unna. Ofte er det billigst å fly til Madrid, som ligger cirka 250 kilometer fra Burgos.

Santander – Havets juvel i Nord-Spania

Santander med sandstrender, klart blått vann, og et stort grønt område med en stor bygning beliggende ved havetSantander er en elegant kystby i regionen Kantabria i Nord-Spania. Den er en nydelig blanding av hav, grønne landskap og kulturell rikdom. Byen står kanskje ikke øverst på manges reiselister, men den er en perle som venter på å bli oppdaget.

Med sine vakre strender, imponerende palasser og en livlig bykjerne, tilbyr Santander en unik mulighet til å oppleve det autentiske Spania, blant lokalbefolkning, borte fra de mange turistene.

Enten du foretrekker avslappende dager ved stranden, utforskning av byens kultur og historie, eller kanskje smakfulle gastronomiske opplevelser, har Santander noe for enhver smak.

Målgruppe:

Deg som elsker strand, kultur og gode matopplevelser

Severdigheter:

  • Magdalena-palasset (Palacio de la Magdalena): Det flotte palasset ligger på den pittoreske halvøya La Magdalena. Det er en tidligere kongelig sommerresidens og nå et symbol på byens eleganse og historie.
  • Santander-katedralen (Catedral de Santander): Santander-katedralen er et historisk landemerke i Spania, kjent for sin imponerende arkitektur og religiøse betydning.
  • Centro Botín: Et moderne kunst- og kulturcenter som har satt Santander på det internasjonale kunstkartet med sin banebrytende arkitektur og imponerende utstillinger.

Slik kommer du til Santander:

Nærmeste større flyplass er Bilbao Lufthavn, cirka 100 km unna.

León – En kulturell skattekiste

Et luftfoto viser en stor gotisk katedral omgitt av hus med røde tegltak i en tett byLeón ligger i Castilla y León-regionen i Spania, og er en by rik på historie. Den tiltrekker seg besøkende med sin dype kulturelle arv og arkitektoniske skjønnhet.

Byens hjerte er den imponerende katedralen, som er berømt for sine unike glassmalerier som kaster fargerikt lys inn i katedralen.

I den gamle bydelen snor brosteinsbelagte gater seg og vitner om Leóns middelalderske fortid. Utover den vakre arkitekturen byr León på en levende kulturscene som gjenspeiler byens evne til å forene tradisjon og modernitet. Dette gjør León til et herlig sted for deg som ønsker å dykke ned i Spanias rike historie og kultur.

Henvender seg til:

Deg som elsker historie, kultur og arkitektur.

Severdigheter:

  • León-katedralen (Catedral de León): Kjent som «Lysets hus» på grunn av sine flotte glassmalerier. Den gotiske katedralen er virkelig verdt et besøk.
  • Basilikaen av San Isidoro (Basílica de San Isidoro): En arkitektonisk perle som hviler på fundamentet av et antikt romersk tempel, med en historisk arv som strekker seg tilbake til det 900-tallet.
  • Casa Botines: Tegnet av den berømte arkitekten Antoni Gaudí. Bygningen er en sjelden representasjon av modernistisk arkitektur utenfor Catalonia.

Slik kommer du til León:

Madrid og Barcelona er de to flyplassene som ofte er rimelige å fly til fra Norge. Søk på disse flyplassene, selv om de ligger et stykke unna, men prøv også å søke etter flybilletter til Bilbao.

Gijón – Den livlige kystbyen i Asturias

Luftfoto av en kystby med en lang sandstrand, mange bygninger og et par marinaer fylt med båter

Gijón ligger i den frodige regionen Asturias i det nordlige Spania. Byen byr på en skjønn kombinasjon av kulturell rikdom, historiske severdigheter og vakre strender.

Kystbyen er reisemålet for deg som ønsker å oppleve det autentiske Spania med en frisk bris fra Atlanterhavet.

Gijón er kjent for sin avslappede atmosfære, fremragende mat og en spennende blanding av moderne og romersk arkitektur. Enten du foretrekker en avslappende dag på stranden, en tur gjennom historiske gater, eller en kveld med utsøkt asturisk sider, har Gijón noe for enhver smak.

Målgruppe:

Deg som elsker strender, kultur, historie og mat.

Severdigheter:

  • Cimavilla: Cimavilla er Gijóns gamleby, som ligger på en pittoresk halvøy. Den byr på trange gater, fargerike bygninger og en fantastisk utsikt over havet.
  • San Lorenzo-stranden: Denne ikoniske bystranden er kjent for sin gylne sand og sitt krystallklare vann, som strekker seg langs byens kystlinje. Her er atmosfæren livlig både dag og natt.
  • Den Atlantiske Botaniske Hage: En fredfylt oase som er hjemsted for regionens unike flora og grønne natur. Hagen er et vidunderlig sted å slappe av og nyte naturens ro.

Slik kommer du til Gijón:

Madrid og Barcelona, som er de to flyplassene som ofte er rimelige å fly til fra Norge, ligger et stykke unna. Søk på disse flyplassene, og prøv også å søke etter flybilletter til Bilbao.

Jerez de la Frontera – Sør-Spaniens skjulte perle

En haug med tønner står stablet på en plass omgitt av trær, med en gammel gatelykt og tomme kafebord ved siden av

Jerez de la Frontera kalles ofte bare for Jerez. Det er en nydelig by i Andalusia som tilbyr en unik blanding av historie, kultur og gastronomi.

Byen ligger litt i skyggen av de mer kjente destinasjonene som Sevilla og Granada. Men Jerez er sentrum for sherryproduksjon og byr på en rik kulturarv som spenner fra flamenco til hesteveddeløp.

Jerez er det perfekte stedet for deg som søker en autentisk andalusisk opplevelse, borte fra de store turiststrømmene. Her kan du nyte byens avslappede atmosfære, utforske historiske palasser og nyte de lokale vinene og den tradisjonelle flamencokulturen.

Målgruppe:

Deg som elsker vin, kultur og ønsker å oppleve den andalusiske sjel

Utvalgte severdigheter:

  • Jerez’ Alcázar: Det godt bevarte mauriske fortet vitner om Jerez» rike historie. Her finner du vakre hager, islamske bad og en moské omgjort til kapell.
  • Sherrybodegaer i Jerez: En tur til Jerez er ikke komplett uten et besøk hos en av de mange sherrybodegaene. Her kan du lære om og smake på regionens berømte viner.
  • Flamencoshow: Jerez er en av flamencokunstens vugger. Opplev den lidenskapelige dansen i dens mest autentiske form på et av de mange showene i byen.

Slik kommer du til Jerez:

Jerez har sin egen flyplass, men ofte er det enklest og rimeligst å fly til Sevilla eller Malaga, og ordne transport derfra. Jerez ligger 230 kilometer fra Malaga og 91 kilometer fra Sevilla.

Hvorfor skal jeg reise til en ukjent by i Spania?

Hver av de seks omtalte byene representerer en unik mulighet til å dykke ned i Spanias rike kulturarv. Med hver sin sjarm og historie vil du få en reise du aldri vil glemme.

Enten du er mest interessert i kunst og arkitektur i León, gastronomiske eventyr i Jerez, eller historiske skattejakter i Cáceres, er det noe for enhver smak.

Slik åpner Spania opp for en verden av ukjente perler – borte fra de klassiske og vante stiene, kan du oppleve det autentiske Spania.

Ta sjansen og planlegg din neste reise til en av disse skjulte perlene – det blir en opplevelse for livet. Derfor skal du reise til en ukjent by i Spania – men skynd deg, eventyret venter!

Fotos:
Tapas på en sherrybodega © piola666 / E+ via Getty Images
Gammelt byområde med steinhus og røde tegltak beliggende på en bakke med utsikt over en dal, samt trær og grønne planter © 206485 / Getty Images
En gammel steinkirke med høye spir dominerer bakgrunnen, mens tre personer sitter på en benk i forgrunnen og nyter utsikten. © mehdi33300 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Santander med sandstrender, klart blått vann, og et stort grønt område med en stor bygning beliggende ved havet © saiko3p / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Et luftfoto viser en stor gotisk katedral omgitt av hus med røde tegltak i en tett by © Mlenny / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Luftfoto av en kystby med en lang sandstrand, mange bygninger og et par marinaer fylt med båter © Aleh Varanishcha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En haug med tønner står stablet på en plass omgitt av trær, med en gammel gatelykt og tomme kafebord ved siden av © 208805 / Getty Images

Relaterte innlegg:



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.