mobilbruk

Pass på mobilbruken i utlandet – se hvordan her

Birgitte Oxlund
Når du bruker mobilen på ferien koster det som regel en god del mer enn hjemme i Norge, men det er noen ting du kan gjøre for at du ikke skal få en skyhøy regning etter mobilbruk i utenlandsferien. Les videre her!

Husk at å bruke mobiltelefon i utlandet nesten alltid er dyrere enn hjemme i Norge. Det koster ekstra når du ringer til noen, og det koster å motta en samtale. Det koster mer å sende SMS og å sende/motta MMS, og det er dyrere å gå på nettet.

Hvis du virkelig bare lar det stå til kan telefonregningen din komme opp i flere tusen kroner, men følger du rådene under har du tryggere grunn under føttene.

I god tid før avreise

En kvinne snakker i telefonen mens hun jobber på en bærbar datamaskin ved et bord.

Hvis du er veldig glad i å gå på nettet kan du undersøke hos teleselskapet om de har en «pakkepris» for bruk av data i utlandet. Fler og fler selskaper tilbyr en eller annen form for «gratis» bruk av abonnementet i visse land. Hvis du er i tvil om dette gjelder for ditt selskap og ditt reisemål bør du ringe til dem og høre om du er dekket.

Du kan eventuelt også høre om de kan legge inn et maksgrense for data, så utgiftene ikke løper fullstendig løpsk på ferien. Flere selskaper tilbyr å sende deg en advarsel på SMS når du har nådd et bestemt nivå.

Du kan kjøpe et internasjonalt SIM-kort/kontantkort, så betaler du litt mer enn taksten i Norge, men en del mindre enn hvis du bruker ditt norske SIM-kort i utlandet.

Rett før avreise

Tre barn tar en selfie foran Eiffeltårnet i Paris.

Slå av data-roaming/mobildata på telefonen for å unngå en stor regning for bruk av Internett i løpet av utenlandsoppholdet. Du kan også sette telefonen på flymodus, men da kan du heller ikke motta telefoner eller sende SMS.

Vurder om du rett og slett skal ta ut SIM-kortet av ungenes mobiler for å være helt sikker på at de ikke får brukt for mye på telefon, SMS/MMS og Internett. Wi-Fi kan de likevel bruke.

Mobilforbruk på ferien

Vær alltid oppmerksom på hvor mye du egentlig bruker mobilen og sjekk telefoniprisene på reisemålet. Ofte får du en SMS med landets takster ved ankomst.

Gå kun på nettet når du er i områder med trådløst Internett (Wi-Fi), for det er gratis å bruke på mange hoteller og restauranter.

En person kjører bil mens en annen person ved siden av bruker en smarttelefon med et kart på skjermen.Ring hjem via en telefon-app som for eksempel Skype eller Viber fra et område med trådløst Internett, så er det helt gratis å snakke med folk hjemme i Norge.

Du kan eventuelt kjøpe et lokalt SIM-kort når du kommer frem. Det gjør det nemlig mye billigere å ringe lokalt og du
har full oversikt over forbruket.

Husk at hvis du ringer mobilsvar regnes det som en oppringning til Norge.

Pass på når det gjelder GPS! Det koster ikke noe å bruke GPS, men hvis du henter ned et kart fra for eksempel Google Maps koster selve dataforbruket noe. Last eventuelt ned Google Maps på forhånd, så koster det ingenting.

En person ligger på en solseng på en terrasse med utsikt over havet mens de bruker en mobiltelefon.Når du befinner deg på en ferge eller et cruiseskip bør du passe på å ikke komme til å snakke eller bruke data via skipets nettverk. Sjekk mobilskjermen for å se hvilket nettverk du er koplet på.

Hvis du bruker skipets nettverk, som ofte er en satellittforbindelse, kan taksten være svært høy, kanskje på mer enn 60 kroner i minuttet.

Enkelte teleselskaper tilbyr billig telefoni i utvalgte land, men hvis du er i tvil om noe bør du kontakte teleselskapet ditt før avreise.

Du finner flere gode reiseråd i e-boken vår – last den ned her.

Fotos:
Toppbilde © istockphoto / Martin Dimitrov
Kvinne foran pc © istockphoto / humonia
Barn foran Eiffeltårnet © istockphoto / Imgorthand
Kvinne på cruise © istockphoto / baona

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.