Mennesker i en asiatisk helligdom utfører religiøse ritualer, med røkelse og bønn.

Reisebudsjett til Kina – opplev Østens mystikk

Annette og Tore Seier
Gå en tur på den kinesiske mur, se skyskraperne i Shanghai, uendelige temarker og kjenn på Østens mystikk. Alt dette kan bli dine opplevelser, men hva koster det? I denne artikkelen om reisebudsjett til Kina gir vi deg en idé om hva en reise til Kina kan komme til å koste og kommer med noen tips til de beste opplevelsene.

Flybilletter til Kina

Den største utgiften når du skal sette opp et reisebudsjett til Kina er flybilletten – det er langt fra Norge til Kina! Akkurat nå er det dessverre ingen direkteruter til det spennende landet. Kanskje du vil benytte sjansen til å oppleve en ny by, siden du uansett må mellomlande?

En frodig hage med en liten foss omgitt av trær med rosa blomster og grønne busker.Hvis du søker litt rundt blant flyselskapene på Travelmarket.no finner du ofte en stop-over-billett til samme pris som for en vanlig mellomlanding.

Priseksempler på flybilletter
Kina er et veldig stort land, så derfor påvirker reisemålet ditt i Kina også hvor mye billetten koster.

Billettprisen avhenger også av hvor mange stopp du har underveis. Flere mellomlandinger betyr ofte at billetten er billigere, men reisetiden er desto lengre. Vanligvis koster dog en flybillett til Kina ca. 3000 kr t/r.

Jo raskere du vet når du skal reise, jo større sjanse er det for at du kan finne flybilletten til en god pris. Anbafalingen ligger på minst 8 uker før avreisedato.

I dette eksempelet som ble funnet på Travelmarket.no har vi valgt tre kinesiske storbyer: Beijing, Shanghai og Hong Kong. Datoene er med utreise fra Oslo den 1. mai og hjemreise den 15. mai 2017, og prisen gjelder en tur-retur-billett for 1 person.

Beijing:
Billigst: KLM og Air France – 3094 kr med én mellomlanding hver vei.
Best: SAS og Air China til 3165 kr, også med én mellomlanding hver vei, men 10 timer kortere reisetid sammenlagt.

Shanghai:
Billigst og best: Finnair – 3614 kr – én mellomlanding hver vei.

Hong Kong:
Billigst: British Airways og Cathay Pacific – 3541 kr med én mellomlanding hver vei.
Best: Finnair – 3782 kr, også med én mellomlanding hver vei, men med totalt 9 timer kortere reisetid.

Innenlandsflyvninger

Elektronisk tavle på en togstasjon som viser informasjon om togavganger, inkludert tognummer, destinasjon, avgangstider, innsjekkingstider og status.Avstandene er store i Kina. Hvis du har lyst til å se flere deler av landet kan du med fordel fly med innenriksfly, og det er mange flyselskaper å velge mellom i forskjellige prisklasser.

Priseksempel i perioden fra 1. mai til 15. mai 2017 for tur-retur-billetter:

• Fra Beijing til Shanghai – direkte med Shanghai Airlines til 1674 kr
• Fra Shanghai til Hong Kong – direkte med Cathay Pacific til 1358 kr

Hvis det passer inn, kan vi spesielt anbefale at du kombinerer en tur til Hong Kong med e besøk i en av de store fastlandsbyene Beijing – og/eller Shanghai.

Andre utgifter på reisen

Når du drar på en lenger reise, er det alltid ekstra utgifter – utgifter du bør ta høyde for når du setter opp reisebudsjett til Kina.

Ytterligere omkostninger til flyreisen
Det kan forekomme ekstra utgifter til flybilletten. Derfor er det viktig at du sjekker hva flybilletten inkluderer når det gjelder mat og drikke under reisen, og om bagasjen er inkludert i flyprisen. Hvis dere er flere som skal reise sammen er det også fint å kunne velge sete på forhånd.

Hvis de nevnte tingene ikke er inkludert kan det være lurt å bestille dem samtidig som du kjøper billetten. Dersom du først betaler for f.eks. bagasje når du skal sjekke inn, er dette dyrere.

Tre personer med hat arbeider i en stor, frodig grønn teplantasje omgitt av trær og åser.Transport til og fra lufthavnen
Hvordan skal du komme til og fra lufthavnen?

Må du ha bilen stående i lufthavnen mens du er vekke, og hva ligger parkeringsavgifte på? Kanskje du heller kan benytte deg av offentlig transport?

Undersøk de forskjellige mulighetene for transport både i Norge og når du kommer frem til Kina. Finnes det flybusser som kjører inn til sentrum, eller må du ta taxi?

Sjekk eventuelt hotellet du skal bo på sin hjemmeside. Der står det ofte hva som er den beste måten å komme seg fra lufthavnen til hotellet på.

Reiseforsikring
Det er viktig at du aldri reiser uten reiseforsikring. Du kan kjøpe en reiseforsikring for akkurat den perioden du er ute å reise, men ofte lønner det seg å bestille en reiseforsikring som gjelder for hele året gjennom ditt eget forsikringsselskap.

Ved reise til Kina må du også huske å sjekke at reiseforsikringen gjelder i hele verden og ikke kun i Europa.

Telefonutgifter
På de fleste hoteller er det trådløst internett, og i storbyene finnes det på kaféer og restauranter.
Du kan unngå at telefonregningen blir for høy ved å kjøpe et forhåndsbetalt SIM-kort for 300 kr, og China Mobile har Kinas beste dekning.

Visum
Før du kan reise til det kinesiske fastlandet må du ha skaffet deg et visum, og dette koster 1095 kr.
Det er viktig å være tidlig ute med å søke visum, og å vite hvor du skal bo den første tiden du er i Kina. Hvis du kun skal til Hong Kong trenger du ikke visum.

Prisnivået i Kina

Et bylandskap om natten med skyskrapere og lysstråler som skinner fra en av bygningene.

Kina er, sett med norske øyne, et billig reiseland å besøke. Prisen er høyere i storbyene, mens de er svært lave utenfor byene.

Overnatting
I de mindre byene koster middelklassehoteller fra 350 kr og oppover per natt. Hotellene i storbyene er dyrere – her må du regne med å bruke 800 kr og oppover. Ofte er frokosten inkludert på hotellene i Kina.

Hvis du velger å dra til Hong Kong, må du forvente at hotellprisene ligger på 1200 kr per natt.

Hotellprisene stiger vesentlig under det kinesiske nyttåret (datoen varierer fra år til år), og i høysesongen, som er i september og oktober for kineserne.

Mat og drikke
Innkjøp av dagligvarer er vesentlig billigere enn i Norge. Du får kjøpt et godt måltid på en restaurant for 80 kr og på et gatekjøkken for rundt 15 kr. En flaske med vann kan kjøpes for 2 kr og en øl for 6 kr.

Hva koster transport i Kina?

Leiebil
Du kan leie en middelklassebil med plass til 4 personer og oppakning for 250 kr pr dag, og bensinprisen i Kina er på ca. 7 kr per liter. Vær oppmerksom på at kineserne ikke er like hensynsfulle i trafikken som nordmenn.

Togreiser
Kina har også et stort tognett, og du kan for eksempel ta toget fra Beijing til Shanghai for 700 kr. Det er mange muligheter til å kjøre med nattog. En reise fra Beijing til Xian koster f.eks. fra 350 til 950 kr, avhengig av hvilken klasse du velger.

I Kina har de også et høyhastighetstog, som er en reiseopplevelse i seg selv.

En rosa trikk med reklame for Dirty Dancing står på trikkeskinner i en by omgitt av høye bygninger. Flere mennesker sitter og står inne i trikken, og to hvite trikker står bak den rosa trikken.Offentlig transport i storbyene
En standardbillett til det offentlige metrosystemet i storbyene koster rundt 4 kr. Det er mulig å kjøpe togbilletter til 1 dag eller 3 dager. En togbillett til 3 dager koster 55 kroner. I Hong Kong koster en billett med dobbeltdekker-sporvognene 2 kr.

Taxi i Kina
Det er billig å ta taxi i Kina, ettersom det koster mindre enn halvparten så mye som i Norge. Du kan med fordel prøve å avtale en fast pris dersom du skal ut på en lengre kjøretur.

Når er det best å dra til Kina?

De beste tidspunktene å reise til Kina på er vår og høst. Da kan du oppleve et behagelig klima, selv om det godt kan være kaldt i noen områder av det gigantiske landet.

På grunn av innlandsklimaet er sommeren som regel svært varm og vinteren iskald.
Vi har selv vært i Kina i slutten av april og fikk oppleve behagelig vårvær, mens en annen reise dit i desember var veldig kald.

Høydepunkter i Kina

Kina er et stort land og tilbyr uante mengder av opplevelser. Kanskje du velger en storby, eller kanskje du heller vil reise rundt i landet? Her er noen eksempler på hva du kan oppleve i Kina:

Storbyene

Høye skyskrapere og moderne bygninger langs en elvebredd med en båt som passerer i vannet.

Beijing – I Kinas hovedstad kan du besøke Den himmelske freds plass, Den forbudte by og Jade-øyen i Beihaiparken. Litt utenfor Beijing sentrum kan du gå tur på et av verdens sju nye underverker, den kinesiske mur.

Shanghai – Byen med imponerende arkitektur, enorme skyskrapere og det vakre tv-tårnet Oriental Pearl Tower. Shanghai er en vakker metropol med intens storbypuls i en kontrastfylt blanding av gammel og ny kultur.

Hong Kong – Byen hvor skyskraperne står bygget ovenpå hverandre. En by som er omgitt av vann, som du kan se fra utsiktspunktet Victoria Peak. Kjør en tur med dobbeltdekker-sporvognene, eller se det daglige lysshowet A Symphony of Lights. Kanskje har du også lyst til å prøve verdens lengste overdekte rulletrapp Hillside Escalator, som tar deg med opp et fjell.

Natur og kultur

Opplev enorme teplantasjer, se de 6-7000 terrakottakrigerne i byen Xian, eller besøk byen som kaldes paradis på jord, Hangzhou med den berømte innsjøen Xi Hu (Vestsjøen).

I Chengdu kan du nyte synet av store pandaer, og i de grønne Karst-fjellene kan du få fine naturopplevelser. Du kan også bli med et cruise nedover Yangtze-elven eller besøke en av de mange nasjonalparkene, f.eks. Zhangjiajie National Forest Park.

Bonustips

Tre barn kledd i fargerike klær står ute foran blomstrende trær og busker, med en bygning i bakgrunnen.

– Det kan være utfordrende å reise rundt i Kina, fordi det er så få mennesker som snakker engelsk der. Derfor er det en god idé å få hjelp til å finne frem til stedet du vil besøke.

Spør på hotellet eller en lokal om de kan skrive ned adressen på kinesisk, så kan du vise den til taxisjåføren. Alternativt kan du skrive ut adressen med kinesiske bokstaver hjemmefra.

• Den kinesiske og den norske kulturen er vidt forskjellige, og det som vi ser på som ekkelt eller uhøflig kan være normalt i Kina. Der er det helt normalt å rape, smatte og glo. Du er ofte attraksjonen de vil ta bilder av. Dette er en del av opplevelsen, så ta det med et smil.

• Det er utrolig mange mennesker i Kina, så vær ute i god tid dersom du skal nå noe. Køene kan være enormt lange, for eksempel ved billettkontoret på togstasjonene.

Fotos:
Alle bilder © Ontrip.dk

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.