Før du går på flyet
En god flytur begynner allerede i god tid før du går på flyet.
Når du kjøper en flybillett med et eller flere flybytter bør du sørge for at du har minst to timer fra du lander til neste fly går.
Når du kommer frem til lufthavnen må du være raskt ute med å lokalisere gaten du skal fly fra, så du slipper å bli fanget i feil ende av en gigantisk lufthavn.
Hold også løpende øye med skjermene – nummeret på gaten kan endres mens du er i lufthavnen.
Lufthavner er travle steder, og det oppstår ofte forsinkelser ved blant annet sikkerhetskontrollen eller passkontrollen. Derfor er det en god idé å dra ut til lufthavnen i god tid før avreisetidspunktet. På den måten bevarer du ditt gode reisehumør og slipper å bli den personen som står i køen og banner over forsinkelsen.
Ta et bilde av det stedet du har parkert bilen før du drar. Da er det lettere å finne den når du kommer tilbake fra ferien.
Oppbevar bilnøklene på et trygt sted, så du raskt finner dem når du er tilbake i Norge og skal åpne bilen.
Hva skal du ha på deg på flyturen?
Det blir ofte kaldt om bord på flyet på grunn av airconditionen, og den kalde luften kan ofte være med på å gjøre deg forkjølet før du kommer skikkelig i gang med ferien.
Når jeg flyr har jeg derfor alltid både langbukser, en langermet genser og sokker på. Ta heller en genser for mye på hjemmefra – du kan jo alltids ta den av hvis det blir for varmt. Dessuten har jeg alltid med meg et skjerf – dette kan jeg ha rundt halsen eller bruke som en slags pute hvis jeg vil sove underveis og det ikke er kaldt nok til at jeg trenger å ha det rundt halsen.
Hvis du har vanskelig for å sove på fly kan det være en god ide å ta en hettegenser på. Når hetten er oppe blir øynene dine skånet for inntrykk og lysforandringer, og det gjør det lettere å sove.
Sørg som hovedregel for å være tekkelig kledd på flyet, så du unngår å støte medpassasjerene dine. Ta på deg bukser/en kjole som går ned over knærne og en bluse som dekker skuldrene når du er på flytur – det er også det smarteste å gjøre med tanke på temperaturen på flyet.
Hvor skal du sitte?
Der er delte meninger blant flypassasjerer om hvilke plasser på flyet som er de beste. For meg avhenger det av om jeg skal fly kortere eller lengre avstander og om jeg skal fly om dagen eller om natten.
Dersom du velger vindusplassen har du gleden av å kunne se ut på de fantastiske landskapene du flyr over, og mange synes det er lettere å sove når de sitter ved vinduet fordi de kan lene seg mot flyveggen. Ulempen med å sitte der er at du må forbi medpassasjeren din hver gang du skal reise deg fra setet.
Hvis du derimot sitter ved midtgangen er det lettere å ta pauser og du har mulighet for å reise deg opp og strekke på bena innimellom.
Etter eventuell turbulens på flyet må du huske å passe på når bagasjeboksene åpnes. Det kan være bagasjen har flyttet seg – kanskje den ligger helt ytterst og faller ned på deg som sitter ved midtgangen.
Den verste plasseringen på flyet er setene hvor du hverken sitter ved vinduet eller ved midtgangen. Får du et sete i midten må du «kjempe» med medpassasjerene dine om armlenene, og du kan lett komme til å føle deg inneklemt.
I tillegg til valg av riktig sete er det også stor forskjell på hvor på flyet du sitter.
Generelt er det mindre støy fremme på flyet. Du sitter nemlig foran motorene som er plassert midt på flyet.
Det er mest støy midt på flyet. På en annen side er det plassene midt på flyet som er de beste hvis det oppstår turbulens under flyturen, da ristingen føles mindre her.
Hvis du havner i nærheten av toalettene kan du risikere litt lyder, fordi andre passasjerer ofte snakker sammen når de står i kø. Det føles også mindre privat hvis det står folk like ved setet ditt.
Mange reisende med lange ben, som meg, foretrekker å sitte ved nødutgangen, da det er mer benplass her enn andre steder på flyet.
På hjemmesiden Seatguru kan du se hvor de beste plassene befinner seg på akkurat det flyet du skal fly med.
Når skal du fly?
Som oftest velger jeg selv å fly når flybillettene er billigst. Men før jeg bestiller sjekker jeg alltid om det er mulig å fly på et mer behagelig tidspunkt til samme pris eller mot et lite tillegg i prisen.
Når jeg reiser til reisemål i Europa, foretrekker jeg å fly om formiddagen eller tidlig på ettermiddagen. Da ankommer jeg feriestedet velopplagt og kan allerede begynne å nyte ferien på den samme dagen som jeg ankommer.
På lengre turer foretrekker jeg å fly om natten. Da er det lettere å sove, og jeg blir mer uthvilt og klar for opplevelser når jeg er fremme.
Hvordan skal du spise/drikke i forbindelse med flyturen?
Luften på et fly er veldig tørr, og det er derfor lurt å drikke rikelig underveis. Du kan for eksempel ta med en tom vannflaske hjemmefra og fylle den opp etter sikkerhetskontrollen.
Det er sjelden du får gratis mat når du flyr i Europa, og derfor kan det være en god idé å selv ta med litt snacks eller en sandwich på flyet.
Unngå å ta med mat som lukter eller på andre måter sjenerer de andre passasjerene. Undersøk om flyselskapet du skal fly med har spesielle regler for dette – det kan du gjøre på flyselskapenes hjemmesider.
Under flyturen
Hvordan unngår du propper i ørene
De fleste får litt propper i ørene under flyturen, men det er stor forskjell på hvor plaget man er. Uansett hvor plagsomme proppene er er det verst når flyet letter og lander.
Selv utligner jeg trykket i ørene ved å holde meg for nesen, lukke munnen og puste ut. Men du kan også se om det hjelper med tyggegummi eller drops. Det hjelper også å gjespe og å svelge litt spytt.
Hvis du er en av dem som er veldig plaget av propper, eller hvis du er forkjølet når du skal reise, kan det være en god idé å bruke en nesespray før flyturen. Nesesprayer fås i de fleste lufthavner, i kiosker og på apoteket.
Små hjelpemidler som gjør flyturen bedre
Hvis du flyr mye finner du etter hvert ut at det er noen ting som er virkelig gode å ha med på flytur. Her har jeg fem forslag til ting som kan være lure å ha med:
• Ta din fulladede smarttelefon med, og sørg for å ha lagt masse musikk, spill, lydbøker eller annen underholdning inn på den før du drar hjemmefra. En smarttelefon er genial som underholdning på en ellers kjedelig flytur.
• På noen fly er det muligheter for å lade smarttelefonen. Men ta – for sikkerhets skyld – en powerbank med, så du har strøm til hele flyturen.
• Jeg tar også som regel en god bok med på turen. En lang flyreise er en god mulighet til å få lest bøker du ikke tar deg tid til å lese ellers.
• Ta med et par gode hodetelefoner, så du slipper å bruke dem som du får utlevert på flyet. Hvis du blir plaget av støy på flyet bør du vurdere å kjøpe hodetelefoner som fjerner støyen rundt deg helt (såkalt støydempende hodetelefoner).
Hodetelefonene kan du selvsagt bruke til smarttelefonen din, men du kan også tilslutte dem til flyets underholdningsanlegg.
• Hvis du synes at maten på flyet ikke smaker så mye (smaks- og luktesansen din blir faktisk dårligere når du flyr, så det er ikke så rart hvis du synes maten smaker litt tamt), kan du ta med en liten flaske med favorittchilisausen, -ketsjupen eller lignende (husk bare å helle det over på en 100 ml-flaske).
Andre gode råd
På tampen har jeg samlet litt generelle råd til hvordan du får en behagelig flytur.
Først og fremst må du huske at flyturen kun er transporten til ferien. Ikke ha for høye forventninger til flyreisen, og gled deg heller til å komme skikkelig i gang med ferien.
Prøv å være overbærende hvis personalet har det travelt, hvis maten ikke smaker så godt, hvis det er skrikende barn på flyet, hvis du opplever forsinkelser osv., så får både du og de andre passasjerene en bedre flyreise.
Dersom du kun skal fly med håndbagasje må du være sikker på at den ikke veier mer enn flyselskapet tillater (du kan for eksempel kjøpe en håndholdt vekt og veie bagasjen hjemmefra).
Sjekk også om bagasjen overholder de målene flyselskapet ditt har satt for håndbagasje (det varierer fra selskap til selskap, så gå inn på flyselskapets hjemmeside).
Sjekk om det er en fin utsikt (eller helt spesielle ting å se) på flyturen på forhånd, så kan du sørge for å sitte på den riktige siden av flyet. En gang fløy jeg langsmed Himalaya-fjellene uten egentlig å se dem fordi jeg satt på «feil» side av flyet.
Når jeg flyr deler jeg ofte håndbagasjen opp i to vesker. Jeg legger en større bag/veske i bagasjehyllen og en mindre (for eksempel en liten sekk) under setet foran meg. I sekken har jeg alt jeg trenger til flyturen, så jeg slipper å måtte åpne bagasjeboksen underveis. Det gjør tingene lettere for meg, og jeg slipper å sjenere medpassasjerene mine.
Ta det med ro når du skal ut av flyet. Ofte kommer bagasjen først frem på bagasjebåndet en god stund etter at den siste personen har forlatt flyet. Og selv om du kun reiser med håndbagasje er det ikke noe poeng i å begynne reisen med stress. Mange drar på ferie for å slippe unna hverdagens stress og mas, men ender likevel med å ubevisst ta det med på ferien.
Sjekk om det ligger en spypose i lommen foran deg når du setter deg ned på setet. Selv om du ikke blir syk selv kan det jo skje for sidemannen/-kvinnen. Mange lavprisselskaper har ingen poser til passasjerene, så det kan være lurt å ta med et par poser hjemmefra.
Jeg håper at du fant noen nyttige tips i denne artikkelen. Dersom du har andre gode tips til flyturen, må du gjerne sende dem til meg på kkn@travelmarket.com, så tar jeg dem med i en senere artikkel.
Fotos:
Toppbilde © istockphoto / stock_colors
Kvinne foran fly © istockphoto / coloroftime
Kvinne med behagelige klær © istockphoto / PeopleImages
Vindusplass © istockphoto / Csondy
Mann med pc © istockphoto / lovro77
Folk som spiser © istockphoto / BraunS
Mann som leser © istockphoto / BraunS
Fly + kofferter © istockphoto / Peshkova
Legg att eit svar
Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *
Personvernsregler
Les vår personvernregler.