En kvinne lytter avslappet til musikk med hodetelefoner mens hun lener seg tilbake i et flysete.

Slik får du den beste flyturen

Kenneth Karl Nielsen
For de fleste er flyturen til feriedestinasjonen noe som bare må overstås. Men hvorfor ikke få det beste ut av den? Her kommer noen gode råd som hjelper deg med å få en behagelig flytur.

Den behagelige flyreisen starter allerede lang tid før du går ombord i flyet.

Før du kjøper flybilletten

Skal du kjøpe en flybillett hvor det er en eller flere mellomlandinger? Sikre at du har minst 2 timer til å bytte fra ett fly til det neste på flyplassen der du mellomlander.

Ha kontroll på bagasjen

Instruksjonsskilt for maksimale dimensjoner for bagasjeplassering under sete og i bagasjehyllen over hodet i et fly.Hvis du bare flyr med håndbagasje, så vær sikker på at den holder vekten flyselskapet ditt tillater (du kan for eksempel kjøpe en vekt hos Clas Ohlson for omtrent 100 kroner og veie bagasjen din før du drar).

Sjekk også at bagasjen din overholder målene som flyselskapet har satt for håndbagasje (det varierer litt fra selskap til selskap, så sjekk flyselskapets nettside for å finne gjeldende bagasjeregler).

Når jeg er ute og flyr, deler jeg ofte håndbagasjen min i to vesker – jeg legger en stor veske i hylla over meg, og har en mindre veske (for eksempel en liten ryggsekk) under setet foran. I den lille veska har jeg alt jeg trenger til flyturen, slik at jeg ikke trenger noe fra bagasjen over meg underveis. Det gjør det mye enklere for meg, og jeg unngår å forstyrre medpassasjerene mine unødvendig.

Før du går ombord i flyet

Når du kommer frem til flyplassen der du skal bytte fly, sørg for raskt å lokalisere gaten du skal fly fra. På den måten blir du ikke fanget i feil ende av en gigantisk flyplass.

En smilende kvinnelig ansatt i blå uniform hjelper et ungt par med innsjekking ved en skranke.Hold også kontinuerlig øye med skjermene med avgangstider – gatenummeret ditt kan endres mens du er på flyplassen.

Flyplasser er travle steder, og det oppstår ofte forsinkelser ved blant annet sikkerhetskontrollen eller passkontrollen.
Derfor er det lurt å dra til flyplassen i god tid før avreise. På den måten kan du bevare den gode reisestemningen og ikke bli den personen som står i køen og banner over forsinkelser.

Ta bilde av parkeringsplassen der du har satt bilen din, før du reiser. Da er det lettere å finne bilen når du kommer tilbake til Norge.

Oppbevar bilnøklene på et sikkert sted, slik at du finner dem raskt når du er i Norge igjen og skal inn i bilen.

Hva bør du ha på deg på flyturen?

To eldre mennesker sover ved siden av hverandre i et flysete, hvor kvinnen har hodet lent mot mannens skulder.

Det blir ofte kaldt ombord i flyet på grunn av klimaanlegget. Den kalde luften kan ofte være med på å gi deg forkjølelse og snue før du i det hele tatt har kommet i gang med ferien.

Når jeg er ute og flyr har jeg derfor alltid på meg lange bukser, en langermet genser og sokker. Ta heller med deg en ekstra genser hjemmefra som du kan ta av hvis det blir for varmt i flyet. Dessuten tar jeg alltid med et skjerf jeg kan ha rundt halsen. Skjerfet kan også brukes som en slags hodepute hvis jeg vil sove litt underveis.

Hvis du synes det er vanskelig å sove på flyet, kan det være lurt å ha på seg hettegenser. Når hetten er trukket opp over hodet, er det færre inntrykk og lysendringer for de lukkede øynene dine, og det blir derfor lettere å sove.

Som hovedregel bør du sørge for å være anstendig kledd på flyet, slik at du ikke støter medpassasjerene dine. Ha på deg bukser/en kjole som går ned over knærne og en genser som dekker skuldrene dine når du er ute og flyr – det er jo også det lureste med tanke på temperaturen i flyet.

Hvor i flyet bør du sitte?

En person tar et bilde av utsikten fra et flyvindu med en mobiltelefon.

Det er delte meninger blant flypassasjerer om hvilke seter i flyet som er de beste. Selv bytter jeg litt avhengig av om jeg skal fly korte eller lengre distanser, og om jeg skal fly om dagen eller natten.

Hvis du velger vindusplassen, så har du gleden av å kunne se ut på de fantastiske landskapene dere flyr over. Mange synes det er lettere å sove når de sitter ved vinduet, fordi de kan lene seg mot veggen. Ulempen er at du da må forbi medpassasjerene dine hver gang du skal reise deg fra setet.

Hvis du sitter ved midtgangen, er det lettere å komme seg ut og stå opp. Og du kan lettere strekke ut beina dine av og til og deretter sitte mer komfortabelt.

Etter eventuell turbulens på flyet, husk å passe på når bagasjehyllene åpnes. Kanskje har en veske flyttet på seg, slik at den ligger ved kanten og kan falle ut og treffe deg hvis du sitter på en plass mot midtgangen.

Den verste plasseringen i flyet er setene der du verken kan sitte ved vinduet eller ut mot midtgangen. Får du en midtplass, må du «kjempe» med medpassasjerene dine om begge armlenene, og du kan lett føle deg litt inneklemt.

I tillegg til valg av riktig sete er det også stor forskjell på hvor i flyet man sitter.

En person sitter i et flysete med hodetelefoner på og ser på en skjerm foran seg.Generelt er det mindre støy foran i flyet. Da sitter man nemlig foran motorene, som er plassert midt på flyet.

Det er mest støy midt i flyet. På den andre siden er det setene midt i flyet som er de beste hvis det oppstår turbulens under reisen, siden ristingen føles mindre her.

Hvis du ender med å sitte nærme toalettene, kan du oppleve noe støy her. Det skyldes blant annet at andre passasjerer ofte står og snakker sammen mens de står i kø. I tillegg føles det mindre privat hvis det ofte står mennesker rett ved siden av plassen der du sitter.

Mange flypassasjerer med lange bein, som meg selv, foretrekker å sitte ved nødutgangen, siden det er bedre beinplass her enn andre steder i flyet.
På nettsiden Seatguru kan du finne de beste setene på akkurat det flyet du skal fly med.

Når skal du fly?

Jeg velger ofte å fly når flybillettene er billigst. Men jeg sjekker alltid en ekstra gang om jeg kan få til å fly på et mer behagelig tidspunkt til samme pris eller mot en liten ekstra kostnad før jeg bestiller.

Når jeg reiser til destinasjoner i Europa, foretrekker jeg å fly på formiddagen eller tidlig på ettermiddagen. Da ankommer jeg frisk og uthvilt til flyplassen og er fremme på reisemålet i god tid, og jeg kan allerede begynne å nyte ferien samme dag som jeg ankommer.

På lengre turer foretrekker jeg å fly om natta. Det er mye lettere for meg å sove på flyet om natta. På den måten er jeg også mer uthvilt og klar for opplevelser når jeg kommer frem.

Hvordan skal du spise/drikke underveis på flyreisen?

Folk sitter i et fly og spiser måltider fra blå matbokser.

Lufta på flyet er veldig tørr, og det gjelder å drikke rikelig underveis. Derfor er det lurt å ha med vannflaske ombord – ta med en tom flaske hjemmefra, og fyll den på flyplassen eller kjøp en flaske vann etter at du har gått gjennom sikkerhetskontrollen.

Det er etter hvert sjeldent at det serveres gratis mat på flyvninger innad i Europa. Derfor kan det være lurt å ta med litt snacks eller en sandwich på flyet.
Unngå å ta med mat som lukter eller på annen måte sjenerer de andre passasjerene.

Undersøk om flyselskapet du skal fly med har spesielle regler for dette – det kan du gjøre på flyselskapenes nettsider.

Under flyturen

Hvordan unngå propper i ørene

Det er ikke mange som klarer å unngå å få propper i ørene under en flytur, men det er stor forskjell på hvor mye det plager en. Uansett hvor plagsomme proppene er for deg, så er de verst når flyet tar av og lander.

Lese bok på fly
Selv jevner jeg ut trykket i ørene ved å holde meg for nesen, lukke munnen og puste ut.

Men du kan også forsøke å tygge tyggegummi eller suge på et drops. Det hjelper også å gjespe og å svelge litt spytt.

Hvis du er en av dem som er veldig plaget av proppene, eller hvis du er forkjølet før flyturen, kan det være lurt å bruke nesespray før du flyr. Nesespray fås hos de fleste flyplasser, i kiosker og på apoteket.

Små hjelpemidler som gjør flyturen bedre

Hvis du flyr veldig mye, finner du etter hvert ut at det er noen ting som er veldig ålreite å ha med på turen. Her har jeg 5 forslag til ting som kan være praktiske å ha med på flyturen:

1. Ha med deg en fullt oppladet smarttelefon, og sørg for å legge inn masse musikk, spill, lydbøker eller annen underholdning før du drar. En smarttelefon er en underholdningsgave på en kjedelig flytur.

2. På noen fly er det stikkontakter for å lade smarttelefonen din. Men ta – for sikkerhets skyld – med en powerbank, så er du sikret strøm til hele flyturen.
To personer sitter i et fly, den ene tegner mens den andre bruker en mobiltelefon.

3. Jeg har nesten alltid med meg en god bok. En lang flytur er en ypperlig mulighet til å få lest boken du har ventet lenge på.

4. Ta med et par gode hodetelefoner, så slipper du å bruke dem du får utdelt på flyet. Hvis du plages av flystøy, kan det være lurt å kjøpe et par hodetelefoner som fjerner bakgrunnsstøyen helt (såkalte støyreduserende hodetelefoner).
Disse hodetelefonene kan du selvsagt bruke til din egen smarttelefon, men du kan også koble dem til flyets underholdningssystem.

5. Synes du at flymaten aldri smaker noen ting? Det kan være med god grunn. Smaks- og luktesansene brytes faktisk ned når du er ute og flyr. Derfor er det ikke så rart hvis du synes at maten smaker litt tamt. Ta med en liten flaske med din favoritt chilisaus, ketchup eller lignende, så kan du gjøre maten litt mer smakfull. Husk at den må være i en 100 ml flaske.

Andre gode råd

En stabel kofferter står foran et stort vindu, og et fly letter i bakgrunnen.

Til slutt har jeg samlet noen generelle råd til hvordan du får den mest behagelige flyturen.

Først og fremst må du huske at flyturen bare er transporten til ferien. Senk forventningene til flyreisen, og gled deg i stedet til når du faktisk kommer i gang med ferien.

Prøv å være tålmodig hvis personalet har det travelt, hvis maten ikke er så god, hvis det er skrikende barn, når det er forsinkelser osv. – så får både du og medpassasjerene dine en bedre flytur.

Hvis det er fin utsikt (eller helt spesielle ting å se) underveis i flyturen, så sjekk dette på forhånd og sørg for å sitte på den siden av flyet som har den gode utsikten. Jeg har flydd langs Himalaya-fjellene uten å egentlig kunne se dem fordi jeg satt på «feil» side av flyet.

Flere kofferter beveger seg langs en bagasjebånd på en flyplass, mens folk står i nærheten og venter.Ta det med ro når du skal ut av flyet. Oftest kommer bagasjen først frem på bagasjebåndet litt etter at den siste personen har forlatt flyet. Og selv om du bare reiser med håndbagasje, er det ingen grunn til å starte reisen med hastverk.

Mange drar på ferie for å slippe unna hverdagens stress og mas, men tar det likevel ubevisst med på ferien.

Se om det er en spypose i lommen foran deg når du setter deg inn i flyet. Jeg vet godt at du aldri blir syk. Men det kan jo hende at det skjer med den som sitter ved siden av deg. Hos mange lavprisflyselskaper er det ikke poser til passasjerene, så det kan være lurt å ta med noen poser hjemmefra.

Jeg håper noe i denne artikkelen har vært til nytte. Hvis du har andre gode råd til flyturen, send dem til meg på: kkn@travelmarket.com, så inkluderer jeg dem i en senere artikkel.

Fotos:
Topfoto © istockphoto / stock_colors
Bagasjen © istockphoto / tzahiV
Hjelp til ombordstigning © istockphoto / xavierarnau
Par i behagelige klær © istockphoto / amriphoto
Vindusplass © istockphoto / Csondy
Mann med datamaskin © istockphoto / lovro77
Folk som spiser © istockphoto / BraunS
Mann som leser © istockphoto / BraunS
Barn på flytur © istockphoto / damircudic
Fly + kofferter © istockphoto / Peshkova
Bagasjebåndet © istockphoto / baona

 

Relaterte innlegg:



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.