- Edinburghs populære bydeler og kvarterer
- Aktuelle flypriser til Edinburgh
- Sånn kommer du deg rundt i Edinburgh
- Edinburghs mest kjente severdigheter
- Tips til gode gratis severdigheter i Edinburgh
- Andre tips & gode råd
- Opplevelser, underholdning og aktiviteter i Edinburgh
- Edinburghs omegn og høylandet
- Shopping og god service
- Mat og drikke i Edinburgh
- Puber og pubcrawl i Edinburgh
- Klimaet og turister i Skottland – når er det best å besøke Edinburgh?
- Hvor og hvordan skal du bo på storbyferien i Edinburgh?
- Edinburgh – besøk byen (minst) én gang i livet
Gå på oppdagelse i de små brosteinsbelagte smugene, nyt en øl eller whisky ved peisen på en gammel pub, sett tennene i haggis eller et stykke fudge og lytt til sekkepipen når en skotte i kilt lar tonene danse.
Eller hva med å ta en avstikker opp i høylandet?
Få reisetips og bli inspirert til storbyferien i Edinburgh, de stolte skotters by, og se samtidig hva flybillettene dit koster.
Hvis du leter etter tips til noe bestemt i Edinburgh eller kanskje gode flypriser kan du klikke direkte til emnet her:
– Edinburghs populære bydeler og kvarterer
– Aktuelle flypriser til Edinburgh
– Sånn kommer du deg rundt i Edinburgh
– Edinburghs mest kjente severdigheter
– Tips til gode gratis severdigheter i Edinburgh
– Opplevelser, underholdning og aktiviteter i Edinburgh
– Edinburghs omegn og høylandet
– Shopping og god service
– Mat og drikke i Edinburgh
– Pubber og pubcrawl i Edinburgh
– Når er det best å besøke Edinburgh?
– Hvor og hvordan skal du bo på storbyferien i Edinburgh?
Edinburghs populære bydeler og kvarterer
Skottlands hovedstad Edinburgh er med sine ca. 500 000 innbyggere delt i to i den gamle bydelen og den nye – Old Town & New Town. Parken midt i byen, Princes Street Gardens, deler byen med Old Town oppover bakken mot sør, og New Town mot nord.
Jeg har vært på storbyferie i Edinburgh flere ganger, og på tross av størrelsen virker den ikke hektisk. De gamle husene og bygningene gir byen en storhet samtidig med at den har en rolig og hyggelig stemning, og så emmer den ikke minst av historie.
The Old Town
The Royal Mile i Old Town er den populære og knapp 2 km lange turisthovedgaten hvor du kan shoppe, spise og gå på pub.
Den lange strekningen er byens livsnerve, og starter fra slottet og består af Castlehill, Lawnmarket, High Street og Canongate, som går ut i ett. Gaten er som ryggraden på en fisk: Hodet er Edinburgh Castle, halen er kongeslottet – Palace of Holyroodhouse – og fiskebeina er alle de små gatene som ligger ut derfra.
Det er vanskelig å se for seg at den gamle bydelen Old Town var et slumkvarter på 1700-tallet. De nå hyggelige brosteinsbelagte smugene og nesten skjulte bakgårdene ble den gang kalt ’det stinkende hullet’.
Mellom de den gang svært høye bygningene ble familiens potter tømt én gang om dagen nede på gaten, og innholdet fløt og endte nede i vannet, der det senere ble hentet vann til husholdning og bad. Ikke så rart at det utbrøt epidemier som pest og kolera.
The New Town
Den forholdsvis nyere delen New Town er kjent for sin flotte gregorianske arkitektur med vakre hus og parker.
Aktuelle flypriser til Edinburgh
Kunne du også tenke deg å utforske Edinburgh? Her kan du se et utvalg av de billigste flybillettene til Edinburgh akkurat nå:
Ingen forslag eller feil avreiseflyplass? Søk etter flybilletter til Edinburgh.
Sånn kommer du deg rundt i Edinburgh
Er du frisk og lett til beins trenger du ikke å bruke en formue på transport. Nesten alle de mest spennende severdighetene er innenfor gåavstand, og du kan se utrolig mye til fots i den vakre byen. Så lenge du har et kart over byen er Edinburgh enkel og rask å få oversikten over.
Hvis du ikke har lyst til å gå, men likevel vil være ute i det fri og komme raskt rundt i byen, kan du eventuelt leie en sykkel. Bykjernen i Edinburgh er super å sykle rundt i.
Foretrekker du derimot en mer avslappet form for sightseeing kan du ta en bybuss eller en av de røde Hop On Hop Off-bussene, der du – som navnet antyder – kan hoppe av og på så ofte du vil.
Dersom du vil ha den raskeste løsningen kan du selvsagt også ta en taxi.
Edinburghs mest kjente severdigheter
Edinburgh Castle
Når jeg besøker Edinburgh er det første jeg gjør om morgenen å se ut av vinduet for å sjekke om slottet fremdeles står oppe på vulkanen.
Trodde jeg kanskje at slottet var forsvunnet i løpet av natten, eller kanskje jeg forventet å se slottet bli erobret av menn på vei opp av den bratte gamle vulkanen? Jeg vet ikke – og jeg kan ikke si hva som gjør at jeg og mange andre tiltrekkes av Edinburgh Castle.
Det fantastiske slottet er det første man legger merke til når man besøker Edinburgh. Det er bygget på toppen av en utslukt vulkan mint inni byen og man kan stort sett se det fra alle steder.
Den eldste nåværende bygningen på slottet går tilbake til 1100-tallet, og slottet gir en helt spesiell stemning til byen med en følelse av å bli satt tilbake i tid. Det er ikke så rart at dette er byens hovedattraksjon.
Her kan du lett bruke fra 2-3 timer til det meste av en dag, alt etter hvor mye du vil gå i dybden med besøket. Gå på oppdagelse i det store festningsanlegget og besøk for eksempel National War Museum of Scotland, som gir deg et innblikk i 400 års skotsk militærhistorie.
Se også gravplassene for soldatenes hunder, fengselskjellerne og de kongelige regaliene – kronen, sverdet og septeret, som har blitt brukt til kroninger.
Avslutt eventuelt med et kikk inne i suvenir- og whiskybutikken, der du som regel får en liten smaksprøve.
Fra plassen nede foran slottet får du en vakker utsikt mot bl.a. Holyrood Park. Og selvfølgelig omvendt – fra det ene høye punktet til det andre – kikker man utover byen. Det er fascinerende!
Edinburghs mange museer
Edinburgh har mange museer å by på, og flere av dem passer for hele familien. Av interessante og spennende museer kan jeg for eksempel nevne Royal Museum, Museum of Edinburgh, The Writers’ Museum, Museum of Scotland, National Gallery of Scotland, Scottish National Portrait Gallery, Museum of Childhood, Palace of Holyroodhouse, Scottish National Gallery of Modern Art og Our Dynamic Earth.
Det skotske parlamentet
Det skotske parlamentet ligger mot slutten av The Royal Mile. Det har blitt mye omtalt, siden det sprengte alle budsjetter da det ble oppført. Det var opprinnelig vurdert til å skulle koste ca. 500 millioner kroner, men prisen kom til slutt opp på nesten 6 milliarder – altså ti ganger over budsjettet. I tillegg åpnet det nesten tre år etter opprinnelig planlagt.
Parlamentets mur ligger et stykke langs The Royal Mile. Den er dekorativ – ikke minst på grunn av alle ordspråkene og sitatene som er meislet inn med forskjellige skrifttyper.
St. Giles» Cathedral
St. Giles» Cathedral er Edinburghs domkirke fra 1385, og den er faktisk den tredje kirken som ligger på stedet. Ta en titt inne i kirken, den er helt klart verdt et besøk.
Scott Monument
Scott Monument er til ære og minne om den folkekjære dikteren Sir Walter Scott. Monumentet står akkurat midt mellom Princes Street og Princes Street Gardens. Ta de 287 trinnene opp og få en fin utsikt over byen.
The Real Mary King’s Close
Opplev byen under byen, The Real Mary King’s Close, som er en av de mest kjente stedene hvor du kan gå under jorden og fornemme hvordan livet var for over 400 år siden. Her var der overbefolkning, fattigdom og pest, og man kan nesten lukte og fornemme slummen fra den gang. Akkurat i disse smugene døde alle under pesten i 1645 og det sies at stedet hjemsøkes av spøkelser.
The Grassmarket
Grassmarket i Old Town er fascinerende. Det er hyggelig og bærer samtidig på en fryktelig historie. Gaten og stedet var på 1600-tallet det stedet i byen hvor skjebnen var nådeløs og folk ble hengt – en stor attraksjon den gang.
I dag kan man se minnesmerket og stedet hvor mange mennesker mistet livet i galgen under stort tilrop fra folkemengden. Unntatt én, og det var Half-Hangit Maggie.
En oppløftende fortelling om gravide Maggie, som efter å ha blitt forlatt av mannen måtte oppgi jobben sin og flytte fra byen. Barnet ble født for tidlig og døde.
Maggie ble slept til galgen, men overlevde mirakuløst å bli hengt, og fikk derfor lov til å leve. Senere fikk hun sitt eget sted, ble gift og fikk flere barn.
I dag er Grassmarket en hyggelig gate med butikker, restauranter og puber på hver side. Og inne i midten er det plass til markeder, arrangementer og lignende.
Scotch Whisky Heritage Centre
Det er også et must å ta turen forbi Scotch Whisky Heritage Centre, som ligger rett nedenfor slottet på Castlehill. Alle sanser blir stimulert når du går på oppdagelse i whiskyens univers og lærer alt om den ravgule drikken. Besøket avsluttes selvfølgelig med å smake på de gylne dråpene.
Holyrood Park
For å få litt avveksling fra alle opplevelsene i byen kan det være fint å besøke den store Holyrood Park. Nyt den grønne lungen og bestig den 250 meter høye bakken, der du kan nyte utsikten fra Arthur’s Seat, som er det høyeste punktet i parken.
Tips til gode gratis severdigheter i Edinburgh
Gratis severdigheter er alltid en hjelp til feriebudsjettet, og hvis de i tillegg er gode er de virkelig ikke til å kimse av. Et par tips kan for eksempel være en gå- eller slentretur gjennom Old Town med The Royal Miles hyggelige gater, der du betrakter de vakre gamle husene og bygningene.
Edinburghs museer
Mange av Edinburghs spennende museer har gratis adgang, og her kan du få mange gode og lærerike timer til å gå. Museene tar dog gjerne imot et frivillig bidrag. Flere steder kan man også legge en mindre fotograferings”avgift”, så man kan knipse løs med god samvittighet.
Kirker og kirkegårder
Uansett om man er troende eller ei er det alltid en vakker og fredfull opplevelse å besøke en kirke.
Hver gang kan man la seg imponere over konstruksjoner, materialer og dekorasjoner. Spesielt når man vet at alt ble skapt uten moderne teknologi og hjelpemidler for mange hundre år siden.
Ta for eksempel turen forbi Edinburghs domkirke St. Giles’s Cathedral eller Saint Johns kirke.
Når du er i en av kirkene bør du også benytte anledningen til å gå gjennom en av Edinburghs kirkegårder. De er ikke velfriserte, men veldig stemningsfulle i all sin enkelthet. Med mose på noen av de gamle veltede gravsteinene, og sirlig skrift som på grunn av vær og vind og tidens tann ikke kan leses mer, blir det en autentisk opplevelse – som tatt ut fra en gammel film.
The Grassmarket
Grassmarket i Old Town er en åpen og hyggelig gate, og i midten er det plass til markeder, arrangementer og servering fra de omkringliggende restaurantene. På hver side av gaten finner du puber og hyggelige butikker. Det er et must å se minnesmerket hvor galgen stod på 1600-tallet, hvor mange nådeløst ble hengt i all offentlighet.
Princes Street Garden
Har du behov for en pust i pakken i rolige omgivelser bør du dra til Princes Street Gardens, som ligger i dalen mellom Old Town og New Town og forbinder de to bydelene.
Parken består av West- og East Princes Street Garden, som ligger i forlengelse av hverandre. Frem til rundt 1800 var det en søppelfylling og et stinkende vannhull midt i byen.
Det ser heldigvis helt annerledes ut i dag, hvor parken er et herlig område med vakre blomster og fontener.
Her er det plass til å leke, gå på tur og slappe av med en kopp kaffe på en av parkens donerte benker. De er gitt i gave til parken, og et lite metallskilt vitner om hvem parken er ”in memory of”.
Er det vår må du ikke gå glipp av de flotte påske- og pinseliljene i blomst som du kan nyte på gåturen på skråningen fra parken og opp til slottet.
Holyrood Park
Sist, men ikke minst, vil jeg trekke frem Holyrood Park, der jeg har fått mine beste (gratis) opplevelser. Det er fantastisk at man kan få en så stor naturopplevelse nesten i sentrum.
Holyrood Park overrasker med sine høye klipper ved å ligge rundt hjørnet mot slutten av The Royal Mile. Man kjenner nesten en dragning mot parken og får lyst til å undersøke den nærmere, noe som er et must når man er i Edinburgh. Det beste er at du hverken trenger å ta taxi eller buss dersom du allikevel er i sentrum.
Holyrood Park er en av de større grønne lungene. Den har en passelig og overkommelig størrelse, og det er forskjellige måter å oppleve parken på, alt etter hvor lang tid du har og hvor mobil du er.
Hvis du følger den asfalterte stien til venstre kommer du rett inn i en åpen, gresskledd dal. Du kan straks nyte det herlige synet av parkens høyeste punkt Arthur’s Seat, og alle de vakre og karakteristiske gulblomstrede plantene.
Her er det perfekt å sitte eller ligge i gresset og spise den medbrakte matpakken fra hotellet eller sandwichen fra kiosken. Man kan derfor saktens få naturopplevelsen, selv om man er har vanskelig for å gå, sitter i rullestol eller har barnevogn med.
Alternativt kan du velge den brattere grusstien til høyre, hvor du følger stien opp og får en fantastisk utsikt over byen.
Hvis opplevelsen skal være ”autentisk”, er det et godt tips å besøke parken tidlig om morgenen med joggesko eller fjellsko på – før andre besøkende strømmer til. På veien ned til parken langs The Royal Mile kan du nyte alle de gamle husene og bygningene som kommer til sin rett når det ikke er mange mennesker rundt dem. Det er generelt en fantastisk følelse å være tidlig ute før byen våkner. Man ser så mange andre og flere ting når det ikke er så mange mennesker og trafikk å forholde seg til.
Jeg vil ikke anbefale å begi seg opp på det høyeste punktet Arthur’s Seat pga. stigningen til rundt 250 meter over havet, og på grunn av lengden på stien.
I tillegg kan jeg forestille meg at steintrinnene blir svært glatte hvis de er våte, og det siste stykket er bratt med store steiner og løs grus.
Det er herlig å utforske parken, men trå varsomt – og husk at du ferdes på eget ansvar. Det er ikke merket og ingen gjerder noen steder, og det er mulig å komme helt ut på kanten, med mange meter ned. Dette gjør at man opplever parken med alle sanser. Nyt, opplev og ha respekt for naturens skaperverk!
Andre tips & gode råd
Ønsker du andre tips og gode råd om å spare penge på feriebudsjettet kan du klikke videre og hente vår gratis e-bok her.
Du kan også få ti gode tips som kan gjøre storbyferien både billigere og bedre ved å klikke her.
Opplevelser, underholdning og aktiviteter i Edinburgh
Årets høydepunkt er Edinburgh International Festival i august. Den har siden 1947 forvandlet hovedstaden til en av verdens største kulturfester, og i tre uker er byen fylt med musikk, kunst, film, teater, ballett og opera.
Høydepunktet er likevel Military Tattoo nedenfor slottet med kiltkledde gardister og sekkepiper.
Reisende med barn
Reiser du med barn eller barnebarn på storbyferien, er der mange muligheter for å få mange gode opplevelser sammen. Få tips til storbyferien med barn her.
Dere kan for eksempel dra til Edinburgh Zoo og hilse på den sjeldne pandaen og alle de andre dyrene. Ellers kan dere gå tur på slottet, der enhver gutts drøm og fantasi nesten blir vekket til live.
Spøkelsesturer – Underground Ghost Tours
Hvis barna er rundt 10-12 år og oppover er en spøkelsestur en opplevelse. Selv den historiske vinkelen og fortellingene er spennende og fascinerende for de fleste barn – og så er de samtidig lærerike.
Det finnes mange Underground Ghost Tour-firmaer som tilbyr nifse turer gjennom Old Town, der du kommer deg rundt både over og under jorden.
En utkledd og uhyggelig sminket guide tar deg med på omvisning gjennom byen i bakgårder og trange smug, hvor overbefolkning, fattigdom, slum og sykdom herjet i den mørke middelalderen. Turen går også forbi gamle stemningsfulle kirkegårder, der man blant annet får vist og fortalt hvorfor det er gitter på noen av gravene.
Turen avsluttes under fortauet, der det opprinnelige kloakksystemet og de gamle gatene var i Edinburgh. Det er gjennom tidens løp bygget oppå flere ganger, så man går i dag rundt oppå de opprinnelige steinbroene.
Guidene er utrolig gode til å skape den rette stemningen med sine uhyggelige fortellinger om spøkelser og gjenferd, og når man lytter til historiene faller det seg naturlig å titte en ekstra gang over skulderen – for var det ikke en skygge man så gli forbi?
Kveldsunderholdning
En annen og mindre skummel type kveldsunderholdning finner du i Edinburghs mange teatre og kinosaler.
Aktiv ferie
Liker du å være aktiv på ferien? Dette er det gode muligheter for i og rundt Edinburgh – også sammen med barn. Utenfor byen og i høylandet er det perfekt å sykle på mountainbike, ri, klatre, gå tur, fiske og gå på jakt. Skottland er for øvrig golfsportens fødested, og du kan garantert få mange timer til å gå på en eller flere av golfbanene.
Edinburghs omegn og høylandet
Som en avveksling kan det være deilig å komme seg litt ut av byen. Målet for utflukten kan for eksempel være Royal Botanic Garden, som omfatter en av verdens største rododendron-samlinger.
Det kan også være Edinburgh Zoo med over 1000 dyr, Scottish National Gallery of Modern Art eller Edinburgh Crystal, som er Skottlands berømte glassverk.
Har du en forkjærlighet for whisky er det et must å besøke Glenkinchie Distillery, som er et av de få whiskydestilleriene i denne delen av landet. Du kan også ta en tur til Leith, som var en selvstendig handelsby før den ble en del av Edinburgh.
Heldagstur i høylandet
De rundt fem millioner skottene har mye plass å boltre seg på, og det er i hvert fall ikke i høylandet de klumper seg sammen.
Så har du lyst til å ta en pause fra byens mange mennesker, eller bare komme enda lenger vekk fra omegnen kan en heldagstur opp i høylandet virkelig anbefales. Det er mange spennende og utrolig flotte turer til for eksempel Loch Ness, hvor du kanskje kan få et glimt av Loch Ness-uhyret Nessie, Stirling Castle, Glencoe Three Sisters, Inverness og Doune – for å nevne noe. I tillegg er det også mulig å dra på lange gåturer, eventuelt med overnatting.
Du trenger ikke å dra lenger enn en times biltur utenfor Edinburgh før du ser begynnelsen av høylandet med koselige landsbyer, noen av landets 1200 slott, borger og ruiner.
Det er også massevis av lam og sauer på beite, for det sies at det finnes én sau per skotte. I tillegg kan du hilse på de brune og svarte Highland-kvegene med sine karakteristiske store horn.
Det skotske høylandet dekker de nordligste to tredjedelene av landet, og mesteparten ligger mer enn 600 meter over havet.
Det er en blanding av fjell, mer enn 300 innsjøer, myrer, daler, elver, fjerne horisonter, uendelige landskaper og kystlinjen. Høylandethar alt: Fascinerende, overveldende, vakker, men samtidig rå, barsk og vill – alt på én gang.
Det er ikke så rart at det etter hvert har vært mange store filmproduksjoner i høylandet. Eksempler på dette er Braveheart om opprøreren og folkehelten William Wallace, James Bond – Skyfall, Harry Potter og høylandets svar på Robin Hood, Rob Roy.
Guide og valg av buss
Jeg har testet flere bussturer opp i høylandet. Men de største opplevelsene – og de turene som passer best til min smak og mitt temperament – har helt klart vært dem hvor jeg har blitt med en mindre buss med plass til rundt 10 personer. Da går det raskere å få alle inn & ut av bussen og få samlet folk, og i tillegg kan de små bussene parkere på de mindre turistifiserte stedene. Guiden/sjåføren kan også avvike fra ruten og planen etter felles beslutning og ønske fra den lille forsamlingen i bussen.
Sist, men ikke minst, får du en mere ”intim” opplevelse, siden det er lettere å stille spørsmål til guiden når han forteller om byen sin, landet sitt og historien. Jeg kan tydelig huske min aller første tur: Guiden fortalte med stor viten, innlevelse og stolthet fra kl. 8 om morgenen til 8 om kvelden om alt fra blodige slag, konger & dronninger, sagn, slekter, romantikk, mord og forræderi mellom klanene og oppgjør som f.eks. striden mellom The MacDonalds og The Campbells, og sagnet om helten Robert the Bruce.
At guiden i tillegg var ikledd kilt, og spilte sekkepipe for oss ved en liten foss ute i en skog, gjorde heller ikke opplevelsen verre. Det tenker jeg tilbake på som en av de fineste opplevelsene i Skottland.
Så hvis du vil være sikker på en intim og uforglemmelig opplevelse bør du huske å spørre om transport i en minibuss, siden det ikke alltid fremgår tydelig om turen foregår i en stor buss eller ikke. Rabbi Tours er for eksempel et fantastisk valg som varmt kan anbefales.
Én ting slår aldri feil når du avlegger høylandet en visitt. Du får en naturopplevelse av de helt store, og det er som balsam for sjelen og gir ro i sinnet.
Shopping og god service
Der er et vell av muligheter til å shoppe på storbyferien i Edinburgh. Uansett om du foretrekker smått eller stort, moderne eller gammelt, finner du det her.
Princes Street
Langs Princes Street kan du handle i store varehus, kjedebutikker og store moderne butikker med blanke glassfasader.
Spesialforretninger
I de små gatene bakenfor hovedgaten, f.eks. Rose Street, og i mange av de andre små sidegatene i Old Town veksler bybildet mellom game bygninger og små hyggelige butikkfasader malt i forskjellige farger. Det ene vinduet er flottere pyntet enn det andre i de gamle sjarmerende spesialforretningene, der du for eksempel kan kjøpe antikke bøker, klassiske klær av shetlandsk ull, delikatesser, glasskunst og whisky.
Tartan – all verdens ruter
Uansett hvor i byen du vil shoppe, må du selvfølgelig ikke gå glipp av et besøk i en klassisk suvenirbutikk med alt hva det skotske hjertet kan begjære av f.eks. nøkleringer, magneter, fudge, kaker, kilter, skjerf & luer i all verdens ruter og fargesammensetninger.
Det finnes over 1000 forskjellige ruter, og de bæres stort sett av alle. Men fra gammel tid var det opprinnelig sånn at hver klan hadde sitt eget spesielle kiltmønster. Det var derfor kun de personene som stod oppført på klanens stamtre som hadde rett til å bære akkurat det mønsteret og den fargekombinasjonen.
LP-plater og CD-er
Hvis du har en forkjærlighet for gamle vinylplater eller de ikke fullt så gamle CD-ene – og mangler noen i retrosamlingen – er det et godt tips å ta en tur innom ”Fopp” i Rose Street. Her finner du et stort utvalg av (nye) gjenutgitte LP-er og CD-er til lave priser.
The Royal Mile Market
Er du glad i hyggelig shopping kan du gå innom Royal Mile Market, som ligger på ja, The Royal Mile. I den gamle bygningen finner du små boder, og de handlende og varene deres går under kriteriene ”Independent, Handmade, Scottish”.
Her finner du fint kunsthåndverk og herlige ting som f.eks. kremer & salver, strikk, tegninger av lokale motiver, smykker og trearbeid. Husk å rette blikket opp, så du kan nyte synet av den flotte takkonstruksjon en og de vakre vinduene.
Marked på Grassmarket
Det er også et must å besøke et marked under åpen himmel, f.eks. Grassmarket. Lørdager selges det frukt & grønt, ferskt brød, kaker, ost, brukte LP-er, antikke varer & lopper og mye annet. Gå rundt i duften av fersk varm mat og fornem den hyggelige stemningen.
Shoppingopplevelse
Flere steder i byen – men mest på The Royal Mile – står det med passelig avstand skotter iført kilt og tilhørende utstyr fra topp til tå og spiller på sekkepipe. De passer naturlig inn i bybildet i Old Town, og krydrer shoppingopplevelsen med den helt rette stemningen.
Høyt servicenivå
Generelt opplever man et høyt servicenivå i Edinburgh. Man får inntrykk av at skottene har servicegenet naturlig i seg, og at de yter en god service fordi de liker det – og ikke fordi de må. Jeg har ved flere anledninger opplevd unge ekspedienter snakke til og tiltale kunder oppe i årene med tålmodighet og stor respekt utover det man normalt forventer.
Skottene er generelt veldig vennlige, hjelpsomme og gjestfrie. Og det beste ved dem er – fra mitt synspunkt – deres lune humor, ydmykhet og jordnære måte å være på.
Jo, Edinburgh har shopping for alle – uansett behov, interesser og alt etter hvilken opplevelse du vil ha.
Mat og drikke i Edinburgh
Det tradisjonelle skotske kjøkken ligger i den litt tunge – og kanskje litt mindre spennende enden av skalaen. Skottene – og mest den eldre generasjonen – spiser generelt mye stekt og frityrstekt mat. De skotske spesialitetene har røtter langt tilbake i tid, og nasjonalretten haggis, som består av saueinnmat og havremel, er den mest kjente. Saueinnmat kan få noen til å rynke litt på nesen, men det smaker faktisk ikke så ille. Konsistensen er myk, og smaken er akkurat passe kraftig og krydret med pepper, så smaken kommer frem.
Matmekka
I de senere årene er Edinburgh blitt litt av et matmekka. Dette skyldes ikke minst alle de gode råvarene som f.eks. Highland-kveg, laks, muslinger og andre fisk og skalldyr samt lam og vilt fra fjellene, som har løftet det til et høyt nivå med internasjonal anerkjennelse. I Skottland har det etter hvert kommet mange restauranter som har fått stjernestatus i den kjente Michelin-guiden, og flere av dem ligger i Edinburgh.
I tillegg er mange puber blitt endret til gastropubs, hvor man kan få spennende mat.
Søtt & godt
Av søte ting kan jeg nevne den skotske spesialiteten fried Mars-bar, som er en sjokoladebar dyppet i flytende deig og deretter frityrstekt. Dette er visstnok en herlig dessert, som jeg ennå ikke har hatt gleden av å smake. Fudgen deres, derimot, har jeg blitt ganske godt kjent med. De deilige myke karamellstykkene og -stengene er skottene mestre i å lage i alle mulige varianter.
Den beste spiseopplevelsen jeg har hatt i Edinburgh var en dessert bestående av en saftig mørk sukkerbrødskake med tykk karamellsaus oppå. Da den ble servert hadde den stått og trukket en stund. Den så umiddelbart ikke spesielt innbydende ut – ja, nesten kjedelig – men smakte overraskende fantastisk. Konsistensen og smaken gikk virkelig opp i en høyere enhet!
Slukk tørsten
Når tørsten skal slukkes på en storbyferie i Edinburgh er det ingen tvil. Skottene er glade i øl, og whisky er for skottene det champagne er for franskmennene.
Siden det 15. århundre, og kanskje til og med før dette, har skottene destillert nasjonaldrikken whisky. Skottland er oppdelt i fem whisky-produserende regioner, og har mer enn 90 destillerier.
Den grunnleggende prosessen er den samme i hele landet, men på grunn av blant annet vannforskjeller er det store smaksforskjeller i den ferdige drikken.
Besøk ett – eller flere – destilleri og smak på de gylne ravgule dråpene som er en av Skottlands viktigste eksportvarer.
Gin lages også i alle mulige avskygninger og smaksvarianter. Sist jeg besøkte byen gikk jeg forbi et fint og hyggelig sted hvor de hadde afternoon tea. På slutten av dagen ble det store skiltet skiftet ut, og konseptet ble endret til ginsmakingskveld. Den perfekte kombinasjonen av to gode smaksopplevelser!
Puber og pubcrawl i Edinburgh
Puber i Skottland har en helt spesiell kultur. De fungerer nesten som en forlengelse av stuen, hvor man i kortere eller lengre tid drar innom for å drikke en halv eller hel pint øl. Det kan være i lunsjpausen, på vei hjem fra jobb eller etter middag. Her kan de lokale komme alene, siden det er her man møtes og sannsynligvis alltid en man kjenner til stede. Puben er et fristed, hvor folk fra alle sosiale lag møtes og snakker om stort og smått. Her kan du også kjøpe et lettere måltid som for eksempel en sandwich, pie eller burger.
Gode historier
Edinburgh er en perfekt by å pubcrawle i, siden pubene – hvis man skal tro de lokale skottene – ligger tettere i Edinburgh enn noe annet sted i verden. De hevder også at den hyggelige The White Hart Inn på Grassmarket er helt fra 1516, og at den dermed også er den eldste puben i Edinburgh – og ikke minst at den ble angrepet av en tysk Zeppelin-bomber under første verdenskrig i 1916. Sant eller ei, så er historiene i hvert fall gode.
Puber – som perler på en snor
De umiddelbart mest populære gatene å pubcrawle i er bl.a. Grassmarket og The Royal Mile, hvor pubene ligger som perler på en snor.
Edinburghs puber har en spesiell og hyggelig stemning, og er helt klart verdt et (eller flere) besøk på hvilket som helst tidspunkt på dagen. Det kan være til en formiddagsøl, en publunsj eller for å nyte en øl på ettermiddagen. Pubene er generelt veldig forskjellige, og kan være alt fra de lidt dunkle med skikkelig vertshusstemning til de mer lyse og vennlige.
I tillegg har flere av pubene levende jazz-, rock- eller folkmusikk om kvelden. Når det gjelder skjenking er bevilgningene forskjellige fra pub til pub, noe su må være oppmerksom på dersom du har større barn med som ikke kan drikke alkohol.
Hygge ved peisen
Mine favorittsteder er helt klart de pubene som har en åpen peis med ild i. Finnes det noe herligere enn å komme litt småkald inn på en hyggelig pub hvor det er fyr i peisen og en duft av røyk fra den glødende veden? Det opplevde jeg en kald dag i februar på en pub i høylandet. Den lå vakkert til ved en sluse til Loch Ness, og det var kun et par lokale og noen få turister der.
Pubenes navn
Stort sett alle puber har et navn med en historie bak. På de gamle fasadene henger det fine håndmalte skilt med utskjæring eller maleri av en person og navnet på puben. Det kan for eksempel være Deacon Brodie’s Tavern, som er oppkalt etter Deacon Brodie, som var snekker om dagen og morder og røver om natten.
Eller hva med den rørende historien om hunden Bobby, som etter sin herres død voktet trofast ved hans grav i 14 år, inntil den selv døde og ble begravet ved siden av? Sånn fikk Greyfriars Bobby´s Bar navnet sitt, og her kan du også se en bronsestatue av den lille terrieren utenfor.
Klimaet og turister i Skottland – når er det best å besøke Edinburgh?
Skottene sier at du kan oppleve alle 4 årstider på en time…og det er faktisk (nesten) sant!
Glem alt om værmeldinger, for det er umulig å forutse hvordan været blir. Det ene øyeblikket er det lunt med strålende sol fra skyfri himmel, og det neste øyeblikket er det kjøligere og mørkere med truende skyer etterfulgt av regn.
Temperert kystklima
Skottland har temperert kystklima med milde vintre og kjølige somre med temperaturer som sjelden kommer over 20 grader. Du vil likevel ha størst sjanser for godt vær hvis du besøker Edinburgh i mai, hvor temperaturene ligger på mellom 5 og 15 grader.
Jeg har personlig kun erfaring med å besøke Skottland i februar og april. Februar må kunne sies å være kald og litt vindfull, hvorimot vi i april var heldige og hadde sol og lune dager med opptil 15 grader.
Høysesong for turister
Når du planlegger en storbyferie i Edinburgh er det to ting du bør tenke over. Den ene er været, og den andre er alle turistene.
Påsken ligger selvfølgelig på forskjellig tidspunkt fra år til år, men denne høytiden er en av de mest travle helgene i året, og turistene strømmer til den sjarmerende byen.
Det var mange mennesker der i påsken, men jeg syntes ikke det var sjenerende på noe tidspunkt. Kanskje fordi det generelt ikke er mye trafikk og støy i bykjernen – spesielt ikke i Old Town. Nede på Princes Street er det naturlig nok litt mer hektisk, siden det kjører mange biler og busser ved shoppinggaten.
Årets høydepunkt er likevel Edinburgh International Festival med Tattoo i august, hvor folk kommer langveisfra, og byen er fylt helt opp.
Påkledning
Når det er best å besøke Edinburgh avhenger av smak og temperament. Uansett hvilket tidspunkt du velger er det med tanke på klimaet alltid et spørsmål om påkledning. Det finnes jo som kjent ikke dårlig vær – bare dårlige klær.
Siden det ligger i Skottland vil jeg uansett årstid anbefale deg å tenke på klær til enhver situasjon når du pakker sekken, ettersom været som kjent kan skifte fra solskinn til regn i løpet av et par minutter.
Hvor og hvordan skal du bo på storbyferien i Edinburgh?
Det er utallige muligheter for å bo godt i Edinburgh. Det kan for eksempel være på hotell, bed & breakfast eller på vandrerhjem. Foretrekker du billigere alternativer, er det f.eks. mange hostels og backpackersteder i området rundt Cow Street i Old Town.
Du kan også lese videre her og få ti gode tips til hvordan du finner billig overnatting.
De gangene jeg har besøkt Edinburgh, har jeg prioritert å bo med utsikt mot slottet. Jeg har ikke hatt så mye glede av det om dagen, siden jeg er som regel er ute i byen da, men om kvelden når slottet er opplyst gir det en helt spesiell stemning.
Edinburgh – besøk byen (minst) én gang i livet
Hvis du har mulighet til det fortjener Edinburgh en visitt én gang i livet – og gjerne fler. Du kan lese videre og få inspirasjon til andre spennende reisemål her.
Akkurat som Edinburgh finnes det mange andre knapt så kjente storbyer som er perfekte til en helgetur eller storbyferie. Klikk deg videre og se forslag her.
Jeg håper du har blitt inspirert og kan få nytte av reisetipsene mine på storbyferien i Edinburgh.
Jeg leste et sted at «det nesten er som et gjensyn selv om det er første gang man besøker byen», og dette stemmer ganske godt. I tillegg kan jeg tilføye at «når man forlater byen er det ikke med et farvel, men derimot med et på gjensyn».
Jeg håper du får en god tur til Edinburgh, og at du blir beriket og finner like mye glede ved å besøke byen og landet som meg.
”Haste Ye Back!”
Fotos:
Alle bilder © Thiamka Margrethe Pedersen
Legg att eit svar
Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *
Personvernsregler
Les vår personvernregler.