En liten bronsefigur av en eldre mann med skjegg og lue, plassert foran et grønt gjerde.

Storbyferie i Wroclaw – En ukjent storbyperle i det sørlige Polen

Kenneth Karl Nielsen
Har du hørt om Wroclaw? Ukjente Wroclaw er et godt valg for en annerledes storbyferie. Jeg mistet selv hjertet mitt til byen med de mange broene, den avslappede stemningen og de spesielle severdighetene. Les om syv interessante emner i min guide til en herlig storbyferie i Wroclaw.

Jeg lener meg tilbake mot metallet på Tumski-broen, som er varm etter dagens solskinn, og slapper av. En trikk ruller stille og rolig forbi på en annen bro i nærheten. Det er mer enn 100 broer i Wroclaw, som også kalles Polens Venezia.

Johannes Døperens katedral tårner mot himmelen på katedral-øya, og litt bak meg ligger Markedshallen, hvor jeg flere ganger har spist deilig polsk mat og drukket herlig baristakaffe. Rett til venstre for meg er det en liten statue av en liten sjarmerende dverg – en av mange i Wroclaw.

Jeg har virkelig falt for denne storbyen. Stemningen her er annerledes enn i andre polske storbyer, og jeg kan varmt anbefale deg å reise hit.

Søk etter flybilletter til Wroclaw

Wroclaws største severdigheter

Wroclaws store markedsplass (Rynek)
Markedsplassen i Wroclaw er et av de mest fargerike og livlige stedene jeg har besøkt i Polen. Rynek er en kjempestor markedsplass, og er blant de største i Europa. Den er omgitt av pastellfargede bygninger, og her finner du også Wroclaws flotte og imponerende rådhus. Markedsplassen summer av liv både dag og kveld.

Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw med en statue i forgrunnen under en blå himmel.

Her møtes fortid og nåtid, hvor lokale håndverkere stolt viser frem sine verk i små boder side om side med internasjonale motekjeder, moderne kafeer og restauranter. Med en blanding av arkitektoniske stilarter fra gotikk til renessanse, forteller hvert hjørne av torget en unik historie.

Rynek innbyr til å rusle blant de livlige bodene, nyte en kopp barista-kaffe under de åpne parasollene, eller bare observere det pulserende livet fra en benk i solen.

Dra på skattejakt etter Wroclaws dverger
En av de mest sjarmerende aspektene ved Wroclaw er de små dvergeskulpturene (Krasnale) som finnes over hele byen. Metallstatuetter av en nisse med langt skjegg og spiss hatt, som holder en bok og peker oppover, plassert på en steinbelagt overflate foran en steinvegg.

En bronsestatue av en gnom med langt skjegg som holder en fjernkontroll med den ene hånden og peker opp med den andre hånden.

Dvergene stammer fra den kalde krigen, da sensuren var streng i Polen. Alle politiske slagord om kommunisme, som var skrevet på byens vegger, ble raskt malt over. Kunstnergruppen «Det oransje Alternativ» ville protestere mot dette, og malte tegninger av dverger på bymurene. At dette også ble malt over, var med på å vise hvor voldsom og grotesk sensuren var.

Kunstnergruppen ble etter østblokkens sammenbrudd i 1989 hedret med oppstilling av bronsedvergen «Papa Kransal» (Far Dverg) i byens sentrum. Siden har det kommet mer enn 400 nye dverger, og dvergene har nå blitt et kjennetegn for Wroclaw.

Du kan kjøpe et «dverge-skattekart» og gå på jakt etter de mest berømte dvergene i byen. Jeg kjøpte et skattekart på mitt andre besøk i byen, og det ga en morsom og ny måte å gå på oppdagelsesferd og samtidig se dvergene på. I tillegg lærte jeg mer om de enkelte dvergene. Har du barn med til Wroclaw kan en dverge-skattejakt etter statuene varmt anbefales.

Panorama Raclawicka – Gigantisk sirkulært maleri
Det er på mange måter vanskelig å beskrive dette kjempestore sirkulære maleriet, men å besøke det er en kjempestor opplevelse. Panorama Raclawicka er stort, ja gigantisk med en størrelse på 15×114 meter, og det portretterer et veldig viktig slag i polsk historie.

Panorama Racławicka viser et kaotisk slag med hester, soldater og vogner på en skråning.

En kampscene med soldater på hester og til fots, som kjemper og faller i vill forvirring.

Polen har gjennom tidene vært utsatt for russiske okkupasjoner og kriger. Maleriet viser et av de slagene hvor polakkene beseiret russerne. Her er helter, falne, kaos og stemning, og det føles nesten som om du selv er på slagmarken.

Du observerer maleriet fra en plattform midt i et stort sirkelformet rom – og maleriet går hele veien rundt deg. Mens du betrakter det, kan du lytte til historien om maleriet på dansk i hodetelefonene du får utdelt når du trer inn i det store rommet med maleriet.

Maleriet er plassert i en helt egen bygning, som er sylindrisk formet. Den runde bygningen, også kalt Rotunda, er plassert i utkanten av byens sentrum. Jeg så ikke maleriet under mitt første besøk i Wroclaw, men jeg kan varmt anbefale deg å inkludere det på ditt besøk.

Ostrów Tumski – Katedraløya
Ostrów Tumski, også kalt Katedraløya, er byens eldste del og et herlig sted å rusle rundt. Jeg ble betatt av de vakre kirkene og den fredelige atmosfæren. Om kvelden er området enda mer magisk, da det opplyses av gasslamper som tennes manuelt.

Den største kirken på Katedraløya er Johannes Døperens Katedral. Den er en imponerende gotisk kirke som byr på en storslått utsikt over byen fra tårnene.

Ostrów Tumski huser også andre historiske kirker i forskjellige andre stilarter. Den anonyme St. Idzi Kirke er Wroclaws eldste.

Du må heller ikke glemme å krysse Tumski-broen. Den er kjent for tradisjonen med å henge kjærlighetslåser på broen – som symbol på evig kjærlighet.

Mat og restauranter i Wroclaw

En ting er helt sikkert: Du kommer ikke til å gå sulten i seng under besøket i Wroclaw. Her er det mange herlige restauranter og spisesteder i forskjellige prisklasser. Er du sulten sent på dagen, så avslutt med en isdessert mens du ser ut over Oderelven.

Hala Targowa, som er Markedshallen, har på begge mine besøk i Wroclaw vært et av favorittstedene mine. Hallen er en stor torghall hvor lokalbefolkningen kjøper råvarer og polske delikatesser. Jeg kommer for å få en god baristakaffe, og for å spise tradisjonell polsk mat, som kan fås til veldig rimelige priser.

Ved mitt siste besøk i 2023 lå det to små restauranter med god polsk mat, og det var to herlige kaffebarer som begge laget baristakaffe i høy kvalitet.

Midt på Rynek (det store torget) finner du restauranten Piwnica Świdnicka, som er en av Europas eldste restauranter i drift. Restauranten har tatt imot gjester siden 1200-tallet, og serverer polsk og europeisk mat.

Sjekk også noen av byens Milkbars (Melkebarer), hvor du får god tradisjonell polsk mat til rimelige priser.

Shopping i Wroclaw

Shopping i Wroclaw er en fornøyelse, spesielt i området rundt Markedsplassen, hvor små butikker og boder tilbyr alt mellom himmel og jord. Jeg fant noen unike suvenirer, inkludert håndlagde kopper og en flettet krakk.

Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw under en klar blå himmel.

Fra den store markedsplassen går det gågater i flere retninger, hvor du både finner lokale butikker og internasjonale motebutikker.

Foretrekker du kjøpesentre, så ligger Arkady, Galeria Dominikańska, Renoma og Likus i sentrum av Wroclaw. Magnolia Park er det største kjøpesenteret i Wroclaw, og det ligger også et kjøpesenter i det 212 meter høye Sky Tower, som er en severdighet i seg selv.

Når er det best å besøke Wroclaw?

Jeg har besøkt Wroclaw både om våren og sommeren, og begge tidspunkter var herlige å besøke byen på. Men Wroclaw kan besøkes året rundt.

Hvordan kommer jeg rundt i Wroclaw?

Når du vil oppleve Wroclaw, kan det meste nås til fots. De fleste attraksjonene ligger i byens sentrum i Wroclaws gamle bydel, Stare Miasto. Blir du sliten på sightseeingen i de brosteinsbelagte gatene, er det god muligheter for å slappe av på en benk, eller ta en kopp kaffe eller en øl og se på bylivet. Det er en opplevelse i seg selv.

Hvis du vil besøke Wroclaw Zoo, Den Japanske Hagen, Hundreårshallen eller dra på andre utflukter, kan det være lurt å ta en trikk. Billetter til trikkene kjøpes på perrongene, og i de fleste automater kan du betale med Visa-kort.

Hvor skal jeg bo i Wroclaw?

Da de fleste av severdighetene i Wroclaw ligger i byens sentrum, er det også her du bør se etter et hotell. Hoteller er billige i Polen, og også i Wroclaw. 3-stjerners hoteller koster fra cirka kr. 500-600, og 4-stjerners hoteller fås fra cirka kr. 750.

På mitt siste besøk bodde jeg på det 4-stjerners Sleepwalker Boutique Suites, hvor et dobbeltrom knapt kostet kr. 750 per natt. Tidligere har jeg bodd på HP Park Plaza-hotellet, som ligger fantastisk plassert med utsikt til Oder-elvens vann og broer. Regn med cirka kr. 900 per natt for dette 4-stjerners hotellet.

Fotos:
En liten bronsefigur av en eldre mann med skjegg og lue, plassert foran et grønt gjerde. © Kenneth Karl Nielsen
Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw med en statue i forgrunnen under en blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen
En bronsestatue av en gnom med langt skjegg som holder en fjernkontroll med den ene hånden og peker opp med den andre hånden. © Kenneth Karl Nielsen
Panorama Racławicka viser et kaotisk slag med hester, soldater og vogner på en skråning. © Kenneth Karl Nielsen
Fargerike bygninger på Rynek-plassen i Wroclaw under en klar blå himmel. © Kenneth Karl Nielsen



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.