To barn ser ut et vindu med utsikt over en by med en elv og bygninger. Jenta peker, mens gutten holder hendennes hånd.

Storbyferie med barn – sånn får dere en vellykket tur

Annika Myhre
Storbyferier er sjelden forbundet med å reise med barn. De små blir ofte igjen hjemme med venner eller slektninger så vi voksne kan få egentid – spasere rundt i byen, nyte gode middager på finere restauranter og oppleve storbyens kulturtilbud. Men kan ikke barna også sette pris på en helg på vift i ukjente gater, smale smug og spennende torg? Jo, absolutt! Her kommer mine beste tips til hvordan du får en vellykket storbyferie med barn.

1. La barna få ta del i reisen fra begynnelse til slutt

Før reisen: Inkluder barna i planleggingen av reisen. Fortell om reisemålet og vis bilder, og la barna få komme med forslag til ting å se og gjøre. Involver gjerne de eldre barna gjennom å la dem pakke sine egne klær og utvalgte leker.

Under reisen: Oppmuntr barna til å ta bilder, filme og skrive reisedagbok. Gi dem også litt penger i den lokale valutaen, så de kan kjøpe små suvenirer og vise dem til venner og slektninger når de kommer hjem.

Etter reisen: Klistr inn billetter og andre minner i reisedagboken og fremkall bilder til fotoalbum og/eller canvasbilder. Det at man kan mimre om reisen og oppleve den på nytt er jo ofte halve moroa – både for store og små.

2. Planlegg flyturer og transport

Et barn med lys hestehale sitter på et togsete, holder en billett og ser ut av vinduet.

Dette punktet kan innebære alt fra å bestille billetter som passer med barnas sovetider til å planlegge håndbagasjen for å få en vellykket opplevelse på fly/tog/buss/bil.

En god måte å få oversikt over byen på er de såkalte ”Hop On Hop Off-bussene”. Dersom barna blir for utålmodige er det bare å hoppe av på neste holdeplass og samle nye krefter til dere er klare til å dra videre med neste buss.

Ellers bør dere satse på vanlig kollektivtrafikk – det er et godt tips til å holde utgiftene nede, og barna synes ofte det er spennende å oppleve.

3. Invester i godt reiseutstyr

Det kan være verdt å legge litt penger i kvalitetsutstyr. En hendig reisevogn er et must, og nå for tiden finner du varianter som kun veier noen få kilo og som til og med kan foldes sammen og tas med som håndbagasje på flyet.

For mindre barn anbefales det en smidig bæresele der de små kan oppleve byen ved å henge trygt på den voksnes mage eller rygg.

Noe annet som kan være verdt å investere i er en personlig reiseveske til barna – her finnes det massevis av forskjellige typer å velge mellom i hver prisklasse.

4. Ikke betal unødvendig mye for overnatting

Bestill gjerne overnatting i sentrum, så dere unngår unødvendig transporttid og slipper å reise på kryss og tvers gjennom byen hver gang dere skal til eller fra overnattingsstedet.

Av egen erfaring vet jeg at barna blir like glade for å bo på et enkelt vandrerhjem som på et overdådig luksushotell. I siste ende er det uansett eventyret i seg selv som er det viktigste – ikke prislappen på hotellrommet. Legg med andre ord ikke hele reisebudsjettet på overnatting.

5. Unngå stressmoment i form av faste tider

Prøv å unngå lange lister med faste tidspunkter som må følges for enhver pris. Ta heller dagen som den kommer og kjenn på humøret og stemningen. Tilpass skjemaet etter vær, humør og dagsform!

6. Sats på parkliv

Et barn med lyst hår går langs en grussti i en velstelt hage med tett buskvegetasjon på hver side.

De fleste storbyer legger ned store summer for å lage og vedlikeholde vakre parker hvor både lokalbefolkningen og turister kan tilbringe tid.

Det er få steder det er mulig å oppleve byens puls like ekte som i en park, uansett tid på året.

Her kan barna leke med sine nye venner, løpe rundt uten å måtte tenke på storbytrafikken og spise medbragt niste – som fører meg til neste punkt:

7. Ikke gjør måltidene til et problem

Å planlegge en flere timer lang treretters middag på luksusrestaurant er ikke et optimalt opplegg hvis du reiser med barn. Kjøp heller med dere fingermat fra en butikk og ha piknik i en park.

Dere må for all del ikke skamme dere over å havne på en av storbyens mange fastfoodsteder, men barna bør også få muligheten til å smake på lokale delikatesser. Hold utkikk etter matboder og food trucks, og ikke minst lokale markeder.

8. Spør etter barnevennlige arrangementer

Bruk Google flittig og spør turistkontoret i byen om de har tips til arrangementer som passer for et yngre publikum. I større byer blir helgene ofte fylt opp av forskjellige barnevennlige arrangementer, og ikke sjelden er det gratis å være med.

9. Tilpass dagene etter hele familien

En lyslått jente med rød ballong ser utover en elv fra en bro i en by.Det at dere reiser med barn trenger ikke å bety at alt skal handle om dem. Har du lyst til å gå på museum, mens barna heller vil leke i en park? Gjør begge deler!

En god idé kan være å la alle, både barn og voksne, velge hver sin aktivitet i løpet av dagen.

Når man er en reisende familie må man være forberedt på å inngå kompromisser, velge og velge bort.

På den måten blir (forhåpentligvis) alle fornøyde til slutt.

10. Snakk med barna og utveksl telefonnummer

Uansett hvor lite du har lyst til å tenke på det så kan det skje at barn og voksne mister hverandre av syne i storbymylderet, og dette er selvfølgelig ekstra ubehagelig når du er i et fremmed land med et fremmed språk.

Snakk med barna om å alltid bli på akkurat samme sted som dere så hverandre sist. Utveksl telefonnummer dersom barna er store nok til å huske det. Et godt tips er å feste et armbånd med foreldrenes telefonnummer på barnas håndledd.

***

Og sist, men ikke minst – reis med riktige forventninger! Å reise med barn kan være det beste som fins, men det kan også være skikkelig utfordrende. Ikke planlegg reisen på detaljnivå, og ikke bli fortvilet om reisen ikke blir helt som du så for deg. Det blir den sjelden med barn i nærheten – og det er vel nettopp det som er litt av sjarmen!

Fotos:
Foto © Annika Myhre

 



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.