En vakker bukt med blått vann på Malta.

Verdens minste land | Hva du bør se, og hvordan du kommer dit

Kenneth Karl Nielsen
Vurderer du noen ganger å velge et spesielt og annerledes reisemål? Hvorfor ikke besøke verdens minste land?

Blant verdens 10 minste land ligger fem i Europa, ett er et kjent tropeparadis, ett ligger i Karibien, og de resterende tre landene ligger i Stillehavet. Noen er lette å besøke, og andre krever høy innsats.

1. Vatikanstaten – 0,49 km² (Europa)

Vatikanstaten - En steinbro krysser en elv med en stor kuppelbygning og bylandskap i bakgrunnen under en fargerik solnedgang.

Vatikanstaten er helt klart det minste landet i verden, og derfor er Vatikanstaten naturligvis også det minste landet i Europa. Det er cirka 1000 innbyggere i Vatikanstaten.

Vatikanet ligger midt i Roma, som er den italienske hovedstaden, og byr på helt fantastiske severdigheter.

Peterskirken er en av verdens største kirker, og sannsynligvis også den mest kjente og berømte. Apostelen Peter er angivelig begravet i kirken.

Det Sixtinske kapell er berømt for Michelangelos vakre takmaleri, som er bredt anerkjent som et av de vakreste og viktigste kunstverkene i verden.

Flybilletter til Roma Reiser til Roma Storbyferie i Roma

2. Monaco – 2,02 km² (Europa)

Havn med yachter i Monte-Carlo, Monaco

Langs Middelhavets kyst – sør for de majestetiske alpene – ligger det lille fyrstedømmet Monaco, som er verdens nest minste land. Landet er omringet av Frankrike, og ligger kun cirka 20 kilometer fra grensen til Italia.

Det Monaco mangler i fysisk størrelse, tar det igjen i stilfullhet. Monaco er stedet hvor de rike og berømte bor eller ferierer.

Monaco er mest kjent for sitt årlige Formel 1 Grand Prix, som gjennomføres i byens gater. Monacos Grand Prix er sannsynligvis det mest prestisjefylte av alle Formel 1 Grand Prix.

Ta en spasertur langs havnen, se fyrstens palass og besøk museene Musée Océanographique og Fyrst Rainers museum med antikke biler.

Den enkleste måten å komme til Monaco på er å fly til Nice i Frankrike, og deretter ta buss, bil eller tog videre til Monaco.

Flybilletter til Nice

3. Nauru – 21 km² (Stillehavet)

Nauru - Elv som renner gjennom en dal, omgitt av fjell og trær, under en stjerneklar nattehimmel.

Isolert i Stillehavet ligger den lille øystaten Nauru, som er det tredje minste landet i verden. Nauru består av en enkelt liten øy, som er så liten at du kan gå rundt langs øyas kyst på én dag – eller kjøre rundt på knapt en halv time.

Nauru besøkes av under 500 turister i året, og turistene besøker de få vakre strendene, bestiger Naurus høyeste punkt på 65 meter, eller ser på japanske bunkere og kanoner.

Du kan fly til Nauru fra Brisbane (Australia), Kiribati, Mikronesia, Marshalløyene og Fiji. Forvent en pris på minimum 7700 kroner for flybilletten fra de nevnte stedene.

Flybilletter til Nauru

4. Tuvalu – 26 km² (Stillehavet)

Tuvalu - En tropisk strand med hvit sand, turkis vann og palmetrær.

Tre små øyer og seks atoller i Stillehavet nær ekvator – det er Tuvalu! Et lite land som kun cirka 1500 personer besøker hvert år. Hovedøya heter Funafuti, og er også landets hovedstad.

Tuvalu er et fint sted å reise til hvis du bare vil bort fra alt. Her er det få turister, sakte internett og ingen organiserte turer – men heldigvis noen gode hoteller og vertshus.

Det er få gode sandstrender på Tuvalu, men under vannet kan du finne fargerike korallrev og tropisk fisk. Du kan også oppleve lokal dans eller samle på de lokale frimerkene som øyriket er kjent for.

Du kan fly til Tuvalu fra Fiji flere ganger i uken til priser på cirka 6200 kroner tur/retur. Det er også en ukentlig flyvning fra Kiribati.

Flybilletter til Tuvalu

5. San Marino – 61 km² (Europa)

San Marino - Et middelalderslott ligger på en åstopp omgitt av en landsby med vidstrakt utsikt over landskapet.

San Marino er – som Vatikanstaten – et land som er helt omsluttet av et annet land. Og også San Marino er omsluttet av Italia. San Marino ligger nær badebyen Rimini på Adriaterhavskysten, og er et populært utfluktsmål for strandbyens gjester.

San Marino er et gammelt land og verdens eldste republikk. Landet har flere byer og et vakkert, fjellrikt landskap. Mange kommer til San Marino for å se på de vakre slottene, hvorav mange ligger på toppen av fjell.

Tre av slottene ligger på Monte Titano, som er et 739 meter høyt fjell. Fjellet står oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

Det er cirka 2 timers kjøring fra Bologna til San Marino, og cirka 3 timers kjøring fra Firenze. Fly eventuelt til en av disse byene, og utvid reisen med et besøk i San Marino.

Flybilletter til Rimini Flybilletter til Bologna Flybilletter til Firenze

6. Liechtenstein – 160 km² (Europa)

Landskapsutsikt over Balzers landsby med Sankt Nikolas kirke i Liechtenstein

Fyrstedømmet Liechtenstein ligger klemt inne mellom Sveits og Østerrike, og er Europas fjerde minste land. Plasseringen ved Rhinen i Alpene gjør Liechtenstein til et fantastisk land å besøke hvis du foretrekker en aktiv ferie.

I Liechtenstein kan du gå i fjellene om sommeren og stå på ski om vinteren. Besøk også landets hovedstad Vaduz. I en fjellside over byen ligger Vaduz-slottet, der fyrsten bor.

Det er ingen flyplasser i Liechtenstein. Hvis du vil besøke landet, kan du eventuelt ta en overnatting her på kjøreturen lenger sør, eller fly til en av flyplassene i nabolandene. Nærmeste flyplass er Zürich, og det er ofte mulig å få billige flybilletter til Memmingen, som ligger nærme München.

Flybilletter til Zürich Flybilletter til München/Memmingen

7. Marshalløyene – 181 km² (Stillehavet)

Majuro-atollen og Majuro by på Marshalløyene

Langt ute i Stillehavet ligger en nasjon med cirka 1200 mindre øyer og atoller. Til sammen utgjør de landet Marshalløyene.

Hvis du velger å besøke dette lille øyriket, er du ganske unik, da øyene bare har rundt 5000 besøkende i året.

De som besøker øyene, får noen av de fantastiske opplevelsene som man får på øde stillehavsøyer. Her er det hvite sandstrender med krystallklart vann, mulighet til fantastisk snorkling og dykking med koraller og fargerike fisker – og atmosfæren på Marshalløyene er veldig avslappet.

Under skrivingen av denne artikkelen har jeg ikke klart å finne flybilletter til Marshalløyene på noen tjeneste. Vil du reise, søk på flybilletter fra Tokyo, Hawaii eller andre amerikanske flyplasser.

Flybilletter til Tokyo Flybilletter til Hawaii

8. Saint Kitts & Nevis – 261 km² (Karibien)

Saint kitts - Kystlandskap med hus, grønne områder og fjell i bakgrunnen ved solnedgang.I den sørøstlige delen av Karibien ligger det lille landet Saint Kitts & Nevis.

Landet kalles av mange for Karibiens ukjente perle, og byr på alt det herlige man tradisjonelt forbinder med Karibien – bare uten altfor mange turister.

Øyriket – som også er et kongerike – byr på flotte hvite strender med palmer, deilig klima og frodig regnskog med turstier.

Den billigste måten å komme til Saint Kitts & Nevis på er ved å kjøpe to forskjellige flybilletter. Kjøp først en flybillett til USA (eventuelt Miami) eller et annet sted i Karibien. Kjøp deretter en flybillett fra dette stedet til Saint Kitts & Nevis. På den måten kommer du billigst mulig av gårde.

Flybilletter til Miami Flybilletter til Saint Kitts & Nevis

9. Maldivene – 300 km² (Asia)

Maldivene - En tropisk strand med hvit sand, turkisblått vann og palmer under en klar blå himmel.

Øystaten Maldivene er det minste landet i Asia og ligger cirka 750 kilometer fra Indias kyst. Maldivene er et ekte tropeparadis.

Den lille øystaten byr på fantastiske kritthvite strender, svaiende palmer og turkisblått vann. Nyt solen, vannet og en god bok på stranden. Under havoverflaten finnes det fargerike fisker og koraller – perfekt for snorkling og dykking.

Maldivene er også et relativt dyrt reisemål. Du kan sjekke priser på flybilletter, charterreiser og pakkereiser i våre søkemotorer.

Flybilletter til Maldivene Reiser til Maldivene

10. Malta – 316 km² (Europa)

En vakker bukt med blått vann på Malta.

Malta er verdens 10. minste land, og kanskje det landet på listen flest nordmenn har besøkt. Den lille øystaten i Middelhavet er nemlig et populært charterreisemål, i tillegg er det billig å fly til Malta.

Som charterreisemål har Malta naturligvis flotte strender, og vannet er noe av det klareste som finnes. Malta har dessuten en rik historie, noe som kan oppleves ved å besøke hovedstaden Valletta, den gamle byen Mdina, eller det underjordiske tempelet Hypogeum, som er mer enn 5000 år gammelt.

Som omtalt tidligere er Malta et populært reisemål, og det er ofte billig å reise dit. Søk reiser via de to knappene nedenfor:

Flybilletter til Malta Reiser til Malta

Hva er det minste landet i Afrika?

Seychellene - En gul båt flyter i klart, blått vann nær en strand med en palme.

Det minste landet i Afrika er Seychellene. Seychellene ligger cirka 1500 kilometer fra det afrikanske fastlandet, og består av 115 øyer med et samlet landareal på 451 km². Seychellene er et fantastisk land å besøke, og landets hvite sandstrender er flere ganger kåret som verdens beste.

Flybilletter til Seychellene Reiser til Seychellene

Hva er det minste landet i Sør-Amerika?

En grønn papegøye sitter på en gren omgitt av blader.

Surinam er det minste landet i Sør-Amerika og ligger på Atlanterhavskysten i den nordlige delen av kontinentet.

De fleste reiser til Surinam starter i hovedstaden Paramaribo, hvor den indre byen er anerkjent som bevaringsverdig av UNESCO. Det er imidlertid naturen som er den største severdigheten i Surinam.

En tredjedel av Surinams samlede areal er utlagt til nasjonalparker, og i parkene kan du blant annet se havskilpadder, mangroveskog, fosser, delfiner, jaguarer og flere forskjellige apearter.

Siden Surinam er en gammel nederlandsk koloni, flyr KLM dit. Flybilletter koster normalt 7700 – 10800 kroner for en tur-returbillett.

Flybilletter til Surinam

Hva er det minste landet i Nord-Amerika?

Det minste landet i Nord-Amerika er Saint Kitts & Nevis, som er en liten øystat i Karibien. Les mer om Saint Kitts & Nevis på topplisten øverst i artikkelen.

Fotos:
En vakker bukt med blått vann på Malta. © Grafner / iStock
Vatikanstaten - En steinbro krysser en elv med en stor kuppelbygning og bylandskap i bakgrunnen under en fargerik solnedgang. © TomasSereda /
Havn med yachter i Monte-Carlo, Monaco © Eagle2308 / iStock / Getty Images Plus
Nauru - Elv som renner gjennom en dal, omgitt av fjell og trær, under en stjerneklar nattehimmel. © Siraj Ahmad / GettyImages
Tuvalu - En tropisk strand med hvit sand, turkis vann og palmetrær. © Dmitry Malov / GettyImages
San Marino - Et middelalderslott ligger på en åstopp omgitt av en landsby med vidstrakt utsikt over landskapet. © jocker17 / GettyImages
Landskapsutsikt over Balzers landsby med Sankt Nikolas kirke i Liechtenstein © RossHelen / iStock / Getty Images Plus
Majuro-atollen og Majuro by på Marshalløyene © KKKvintage / iStock / Getty Images Plus
Saint kitts - Kystlandskap med hus, grønne områder og fjell i bakgrunnen ved solnedgang. © mbrand85 / GettyImages
Maldivene - En tropisk strand med hvit sand, turkisblått vann og palmer under en klar blå himmel. © Freeartist / iStock
En vakker bukt med blått vann på Malta. © Grafner / iStock
Seychellene - En gul båt flyter i klart, blått vann nær en strand med en palme. © pavlinec / iStock
En grønn papegøye sitter på en gren omgitt av blader. © wsfurlan / iStock / Getty Images Plus



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.