En stille innsjø omgitt av furutrær med snødekte fjell i bakgrunnen.

Verdens største land | Og hvorfor du bør reise til dem

Kenneth Karl Nielsen
Verdens største land byr også på noen av verdens største reiseopplevelser. Men hvor store er landene, og hva kan du oppleve i dem? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

1. Russland (17.098.242 km2 (uten Krim))

Mennesker vandrer på en Den Røde Plassen i Moskva.
Blant verdens største land er Russland klart verdens største, og landet strekker seg også over to verdensdeler. Vest for Uralfjellene er Russland europeisk, og øst for Uralfjellene er Russland asiatisk.

Reiser til Russland er selvfølgelig suspendert på ubestemt tid. 
 

2. Canada (9.984.670 km2)

Verdens nest største land er Canada, som dermed også er det største landet i Nord-Amerika og det største landet i «den vestlige delen av verden». Hele 9% av Canadas areal er innsjøer, og uten innsjøene ville USA faktisk ha tatt 2. plassen på listen.

Canadas kystlinje er verdens lengste, og verdens lengste landegrense mot USA. En del av grensen er det berømte fossefallet Niagara Falls.

De fleste som besøker Canada, reiser dit for å oppleve den fantastiske naturen. I Canadas nasjonalparker kan du for eksempel oppleve høye fjell, rikt dyreliv og varme kilder.

En god måte å oppleve Canada på er på bilferie – eventuelt i bobil.

Flybilletter til Canada 
 

3. USA (9.629.091 km2)

Frihetsgudinnen og skylinen av New York City under en blå, skyet himmel.
USA er landet vi alle kjenner fra utallige filmer og nyheter. USA er det tredje største landet i verden – både etter areal og antall innbyggere. USA består av 50 forskjellige stater: De 48 på det store fastlandet, Hawaii i Stillehavet og Alaska, som ligger nord for Canada.

Ønsker du å oppleve USA? Dra på bilferie på tvers av USA. Se noen av de ikoniske storbyene. Nyt strandlivet ved øst-, vest- eller sørkysten. Eller kanskje noe helt annet, så kan du finne din reise her på travelmarket.no.

Flybilletter til USA 
 

4. Kina (9.598.093 km2)

Den kinesiske mur
Landet med den nest største befolkningen i verden – her bor det nesten 1,4 milliarder mennesker. Kina er det største landet som kun ligger i Asia. Kinas to lengste grenser er til Mongolia og Russland.

Kina kan oppleves på mange forskjellige måter: Det finnes mange rundreiser som tar deg til Kinas største severdigheter, men du kan også arrangere reisen selv og reise rundt i landet.

Flybilletter til Kina 
 

5. Brasil (8.515.770 km2)

Kristusstatuen ser ut over Rio og vannet.
Når man sier Brasil, er det normalt 4 ting de fleste tenker på: Karnevalet i Rio, Amazonas, strendene Copacabana og Ipanema – og sist men ikke minst landets fotballandslag.

Brasil er det største landet i Sør-Amerika og dekker nesten halvparten av verdensdelen. Brasil er dessuten det eneste portugisisktalende landet i Sør-Amerika. Mange besøkende drar til Brasil for å oppleve Amazonas-skogen og seile på Amazonas-elven, som er verdens mest vannrike elv. Andre besøker hovedstaden for å sole seg og bade på hovedstadens fantastiske strender.

Hvis du virkelig vil oppleve noe spesielt, bør du besøke Rio når det er karneval – det er en gigantisk fest.

Flybilletter til Brasil 
 

6. Australia (7.741.220 km2)

Et veggskilt med en kenguru på en øde grusvei.
Verdens sjette største land er Australia – et sted mange har på toppen av sine «bucketlister».

Noen sier at Australia også er et kontinent. Dette er ikke helt riktig, da kontinentet heter Oseania, som foruten Australia også inkluderer New Zealand og en rekke mindre øystater.

Australia er et fantastisk land å besøke, og byr blant annet på fantastisk snorkling og dykking ved Great Barrier Reef, Uluru (Ayers Rock) midt i den røde ørkenen og Jørn Utzons operahus i Sydney.

Flybilletter til Australia 
 

7. India (3.287.259 km2)

Mat og et stykke brød med Tah Mahal i bakgrunnen.
India er det syvende største landet i verden, og det landet med den største befolkningen. I nord i India finner man høye fjelltopper i Himalaya, og i sør finner man varme tropestrender.

India er delt inn i 29 forskjellige delstater, som hver har sin egen hovedstad, og sine egne særpreg.

India er et vilt, fargerikt, fantastisk og overveldende land å besøke. Hovedstaden Delhi byr på palasser og templer, Goa på skjønne strender, Varanasi på den hellige Ganges-elven, Rajasthan på konger og maharajaer, Agra på verdenskjente Taj Mahal og resten av India på utallige andre opplevelser.

Flybilletter til India 
 

8. Argentina (2.780.400 km2)

En gruppe mennesker kledd i argentinske fotballdrakter feirer utendørs med flagg.
Argentina er det nest største landet i Sør-Amerika og det åttende største landet i verden. I tillegg er det det største spansktalende landet i verden. Argentina har grenser til Chile, Paraguay, Brasil og Uruguay.

I Argentina finner du tropisk varme og arktisk kulde. Her kan du se verdens største fossefall og Sør-Amerikas høyeste fjell. Argentina er tangoens hjemland, og et land hvor du kan få fantastiske biffer og deilige lokale viner.

Flybilletter til Argentina 
 

9. Kasakhstan (2.724.902 km2)

En vakker innsjø omringet av fjell og skog under en delvis skyet himmel.
Kasakhstan er uten tvil det minst kjente landet på listen over verdens største land. Landet ble grunnlagt i 1991, da det ble uavhengig av Sovjetunionen. Kasakhstan grenser til Russland mot nord, Kina mot øst og Usbekistan, Turkmenistan og Kirgisistan mot sør.

Selv om flere og flere turister besøker Kasakhstan, så er det relativt få turister i landet. Kanskje du blir en av de første?

Flybilletter til Kasakhstan 
 

10. Algerie (2.381.740 km2)

Når man ser på kartet over Afrika, tenker man ikke umiddelbart på at Algerie er kontinentets største land. Algeries nordlige kyst vender ut mot Middelhavet og Spania. Sør i Algerie finner man Sahara-ørkenen og grenser til landene Mauritania, Mali, Niger og Libya.

Situasjonen i Algerie er ustabil, så sjekk Utenriksdepartementets reiseveiledning når du skal planlegge reisen.

Flybilletter til Algerie 
 

Hvis man tar med Grønland, er Danmark nr. 12 på listen

På noen opptellinger er Vårt lille nordiske broderland Danmark faktisk det 12. største landet i verden. Det blir vi hvis man tar med Grønland når man skal finne Danmarks størrelse. Tar man ikke med Grønland, så ligger Danmark helt nede på 130.-plassen.

Flybilletter til Grønland Flybilletter til Danmark 
 

Hvor mange land er det i verden?

Man skulle ikke tro det, men det er faktisk ikke en bestemt måte å tallfeste alle verdens land på. Noen sier at land må være opptatt i FN for å være land. Andre bruker andre metoder.

Ifølge FN er det 195 land i verden, hvorav 193 er medlemmer av FN. De siste to landene er Vatikanstaten, som anerkjennes av FN, men som ikke er medlem. Palestina er ikke anerkjent, men har hatt såkalt observatørstatus siden 2012.

Cookøyene, Niue, Taiwan, Vest-Sahara og Kosovo er steder mange mener er land, men som ikke er anerkjent av FN. 
 

Norge er nr. 69 på listen over verdens største land

 
 

Fotos:
En stille innsjø omgitt av furutrær med snødekte fjell i bakgrunnen. © istockphoto / jmatkins
Mennesker vandrer på en Den Røde Plassen i Moskva. © istockphoto / mikie11
Frihetsgudinnen og skylinen av New York City under en blå, skyet himmel. © istockphoto / Jan Hanus
Den kinesiske mur © istockphoto / jarnogz
Kristusstatuen ser ut over Rio og vannet. © istockphoto / Barichivich
Et veggskilt med en kenguru på en øde grusvei. © istockphoto / Jarrod Boord
Mat og et stykke brød med Tah Mahal i bakgrunnen. © istockphoto / pikoso
En gruppe mennesker kledd i argentinske fotballdrakter feirer utendørs med flagg. © istockphoto / Jose Wilson Araujo
En vakker innsjø omringet av fjell og skog under en delvis skyet himmel. © istockphoto / vitmark



Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Personvernsregler
Les vår personvernregler.