Majestetisk isfjell i et fredelig polarhav, med refleksjoner i det klare vannet.

Severdigheter Grønland

Discobukten

Hannibals Hus og Hage

Hannibals Hus og Hage finner man i Saqqaq. Hannibal Fencker var berømt for drivhusene sine som var verdens nordligste. Tross beliggenheten fikk Hannibal de utroligste planter til å vokse i hagen sin og i 1973 fikk han Det Kongelige Hageselskaps sølvmedalje for ypperlig hagebruk.

Qeqeertarsuaqområdet

På Qeqeertarsuaq i Diskobukten finner man Lyngmarksbreen. Her kan man kjøre med hundesleder om sommeren når solen skinner. Det krever en gåtur på et par timer for å nå toppen av breen, men det er verd alle anstrengelsene.

Godthåb

Hans Egede Statuen

På vei ned mot den gamle kolonihavnen går man forbi et hus bygget med gule kampesteiner. I dag er det landsstyreformannens bolig, tidligere bodde byens grunnlegger Hans Egede i huset.

Julenissenes Sommerhus

Ved Uummannaq ligger der et lite trehus som etter hvert er blitt ganske berømt. Huset ligger i Spraglebukten ved foten av Uummannaqfjellet. Huset er blitt kjent som julenissen sitt sommerhus, og selv om man kanskje ikke får et glimt av julenissen, kan man godt få en ide om at her bor det en eldre herre med langt hvitt skjegg om sommeren.

Kolonihavnen

Kolonihavnen er den første havnen i Nuuk. Mange av de gamle kolonihusene står ennå og gir et godt inntrykk av hvordan den tidligere kolonien så ut. I havnebassenget kan man ofte se kajakkseilere som trener.

Samuel Kleinschmidt Lyktepæl

Samuel Kleinschmidt (1814-1866) tilhørte de tyske hernhut-missjonærene. Han bodde litt utenfor byen, og de sier at han hver morgen på vei til seminaret hang lykta si på denne pælen. Her hentet han den igjen når han skulle hjem om kvelden.

Grønland

Apparsutfjellet

Upernavik kommune på det nordvestlige Grønland er kjent for sine mange fuglefjell. På det største fjellet, Apparsut, yngler det over 100.000 lomvier, og det er de som har gitt navn til fjellet. Appa betyr lomvi og sut betyr fjell.

Grønlands Nasjonale Museum og arkiv

Museet ligger ved kolonihavnen i Nuuk. På museet kan man se de berømte mumiene fra Qilakitsoq, de er utrolig godt bevart. Museet rommer også en utstilling av kajakker, konebåter samt grønlandske drakter fra forskjellige distrikter og tider.

Innlandsisen

Innlandsisen dekker over 85 prosent av Grønland. Den ble dannet for 2-3 millioner år siden da klimaet plutselig ble kaldere. Snøen ble liggende og over en lang periode ble den omdannet til is. På de tykkeste stedene er innlandsisen over 3000 meter tykk.

Isbjørner

I vintermånedene kan man se isbjørner. De går bokstavelig talt rett forbi bygda når havet er frosset til om vinteren. Derfor nedlegges det relativt mange bjørner ved bygda.

Julenissen

Julenissen bor i et kjempestort isslott på Grønland. Det er etter hvert blitt akseptert av alle hjelpejulenissene som bor andre steder i verden. Når barna sender ønskelister til julenissen, blir brevet lagt i verdens største postkasse i Ilulissat. Den står utenfor julenissens postkontor.

Kulturhuset Katuaq

Kulturhuset på Grønland, Katuaq, ligger i Nuuk. Det åpnet i 1996 og skal styrke Grønlands rolle i det nordiske samarbeidet. I huset viser de filmer om Grønland, har kunstutstillinger og spiller teater. Kulturhuset har også Grønlands første kino.

Nasjonaldrakter

Den grønlandske nasjonaldrakten for kvinner består av kamikker i selskinn med flotte broderier. Men det fineste er det perlebroderiet man ser på kraven av anorakken. Tusenvis av perler broderes i sirlige mønstre for hånd.

Tettstedet Oqaatsut

Oqaatsut er en av de fire bygdene som ligger i Jakobshavn kommune. Tidligere ruget skarven i fjellene bak bygda, derav bygdas navn. Oqaatsut betyr skarvene. Man kan bli invitert på middag eller kaffemik hos en lokal familie hvis man avtaler det med turistforeningen i byen.

Utendørsgalleriet Sten og Menneske

I Julianehåb har de et imponerende utendørsgalleri. Kunstneren Aka Høgh var initiativtaker til prosjektet hvor 18 nordiske kunstnere arbeidet sammen om å lage et utendørsgalleri. Rundt i byen finnes cirka 30 steinskulpturer som mange steder er hugget direkte i klippene.

Uummanaqfjellet

Ved foten av det karakteristiske fjellet ligger den tidligere boplassen Uummanaq som er det opprinnelige Thule. Beboerne ble tvangsfjernet av amerikanerne under den kalde krigen for å gi plass til en militærbase.

Jakobshavn

Jakobshavn Museum

Museet er i fødehjemmet til polarforskeren Knud Rasmussen. En del av utstillingen beskriver polarforskerens reiser og har ting fra barndomshjemmet hans. Utenfor museumsbygningen har de oppført tradisjonelle grønlandske bygninger, blant annet en kopi av en torvehytte.

Kirken Naalakatta Illua

Kirken ble opprinnelig bygget på Qullissat, men da byen ble lukket i 1973, flyttet kirken sammen med beboerne til Ilulissat. Naalakatta Illua betyr «Huset Vårt».

Kjerringkløften

For å komme til Kjerringkløften skal man gå et godt stykke fra Jakobshavn. En myte forteller at før i tiden hoppet de gamle ut fra kløften hvis boplassen hadde dårlige tider og de følte seg til bry.

Julianehåb

Frelserens Kirke

Kirken ble bygget i 1832 og er byens første kirke. I kirken finner man en redningskrans som er det eneste som ble funnet etter det forliste skipet Hans Hedtoft. Hans Hedtoft forliste ved Kap Farvel i 1959.

Hvalsey

Hvalsey er ruinene av en gammel nordbokirke som ligger litt uten for byen. Ruinen er nesten intakt. Den ble benyttet siste gang av nordboerne i 1408. Kirken måler 8 x 16 meter, og murene er 1,5 meter tykke.

Julianehåb Museum

Museet i Julianehåb har en veldig fin samling av lokale gjenstander som harpuner og kajakker. Museet ligger i byens gamle smie fra 1871 og bygningen er interessant i seg selv. Kanonen foran museet er satt der av polarforskeren Knud Rasmussen, som tok den med fra østkysten.

Upernavik

Kullorsuaqfjellet

Kullorsuaq betyr «Den store tommelfinger». Nær bygda ligger det store, karakteristiske Tommelfingerfjellet. Det kalles også Djevelens Tommelfinger på grunn av at fjellet var det siste besetningen på et engelsk hvalfangerskip så før skipet forsvant ned i isen. Kullorsuaq er den nordligste bygda på Vestgrønland.

Navaranas grav

På kirkegården i Upernavik ligger polarforskeren Peter Freuchens kone, Navarana, begravet. Under den femte Thule ekspedisjonen i 1921 ble hun syk og døde. Graven er støpt i betong og er veldig spesiell. Navarana var ikke døpt, så presten nektet å begrave henne. Derfor forstod Peter Freuchen selv begravelsen.

Upernavikøya

På øya ligger områdets høyeste punkt, Livets Topp, som er 151 meter høyt. Herfra har man en fantastisk utsikt over bukten og de øyene som ligger her. På øya ligger også den gamle fangerboplassen Qataarmiut.

Uppernavik museum

Museet er det nordligste frilandsmuseet i hele verden. Museet består av hele den gamle bydelen og man kan se mange hus fra kolonitiden. Blant annet kan man se den gamle sognegården fra 1863 og den gamle kirken som ble bygget i 1839. Bygningene inneholder en stor samling historiske gjenstander.

Bestill severdighetene dine her